Verimsizleşen topraklar, hava kirliliği, hızlı büyüme, uzun saklama, nakliye süre ve şekilleri gibi nedenlerden dolayı yediklerimizin eskisi kadar besleyici olduğunu şahsen düşünmüyorum. Londra’daki Thames Valley Üniversitesi sağlık ve beslenme kürsüsü tarafından yapılan araştırmada, 20 çeşit sebze ve meyvenin içerdiği mineral ve vitamin oranı her yıl düzenli olarak yapılan laboratuvar analizleriyle karşılaştırıldı. Ortaya çıkan sonuca göre bugün yediğimiz meyve ve sebzeler 70 yıl öncesine göre şekil ve renk olarak güzelleşirken, her yıl daha da az vitamin ve mineral içermeye başladı. On taneden bir portakal… Uzman Prof. Tim Lang’in İngiliz Beslenme Enstitüsü’nde yayınlanan raporuna göre, sebze ve meyveler 70 yıl içinde mineral ve vitamin oranlarında yüzde 70’e yakın kayba uğradı. Eskiden l portakal yiyerek aldığımız vitamin ve mineral miktarını elde etmek için bugün 10 portakal yememiz gerekiyor. En büyük kayıp ise çalı fasulyesinde. Yerli ve ithal malı iki çeşit çalı fasulyesini inceleyen uzmanlar, sodyum oranında yüzde 90-100 arası bir düşüş saptadılar. İspanya ve İtalya’dan İngiltere’ye ithal edilen çalı fasulyesindeki sodyum oranı 1960 ve 1962’de yapılan testlere göre yüzde 90 düşerken, İngiltere’de yetiştirilenlerini sodyumu tamamen kaybettikleri ortaya çıktı. Sağlık ve beslenme uzmanları kalp hastalıkları ve kansere karşı bir taraftan bol sebze ve meyve yemeyi tavsiye ederlerken, yediklerimizin vitamin ve mineral açısından bir işe yaramamasısizce derin bir çelişki yaratmıyor mu? Organik etiketi altında satılan besin maddelerinin bile eskiye oranla çok düşük mineral ve vitamin ihtiva ettiğine değinen uzmanlar, böyle giderse sağlıklı yaşamak için mineral ve vitamin hapı yutmamız gerektiğini belirtiyorlar. Yiyeceklerin vitamin ve mineral oranının değişmesi modern tarım yöntemlerine bağlanıyor. Suni gübre, haşere ilaçlarıile yapay aşılama yöntemleri sebze ve meyvelerin görünümünü güzelleştirirken içeriğini yok ediyor. Burada pazar nedeniyle olgunlaşmadan toplama ve çevre kirliliği de diğer önemli faktörler. Beslenme uzmanı Dr. David Thomas’a göre sebze ve meyveler son 70 yıl içindeki değişimi göstermeye devam ederse, 2050’de hiçbir besin özelliği taşımayacak. Doğayı kirletmeye devam edelim daha…