Rusya ve Ukrayna savaşı devam ediyor ama iki ülke de savaşta olmasına karşın buğday ihracatları ile neredeyse dünyayı besliyor. Bu savaş, Rusya’ya uygulanmakta olan ambargoları bile deldi buğday yüzünden. 

              Rusya Federasyonu Tarım Birinci Bakan Yardımcısı Oksana Lut, Rus tarım ürünlerinin ihracatını 2030 yılına kadar bir buçuk kat kadar artırma planı kapsamında gıda ihracatının parasal hacminin de artabileceğini söyledi. Yani yılda 55 milyar dolar olarak batının ambargosuna ve muhalefetine rağmen artış görülecek Rusya Federasyon’nun ihracatında.

  Askeri çatışmalar er geç sona erecek, dünya normal ritmine dönecek, yaşam mücadelesine ve hayat şartlarına karşı bir savaş yeniden başlayacak. Ülkeler bunun karşısında gıda ihracatına ve ithalatına yönelecekler, yukarıda belirttiğim gibi tahıl ambarları dolu olan Rusya Federasyonu ve Ukrayna Hükümeti bu işten karlı çıkacak görünüyor.

2022 yılında Rusya Federasyonu dış pazarlara yaklaşık 41.6 milyar dolar değerinde tarım ürünü gönderdi. 2023 yılında ise 43.5 milyar dolar oldu. Bu durum da Rusya’nın tarımsal ürün ihracatında güçlü bir atılım olarak gerçekleştirdiğini gösteriyor bize. Rusya’nın süt ürünleri ihracatında da yüzde 18 oranında artış bekleniyor ve önümüzdeki yıllar Rusya tahıl ihracatında dünyada ilk sırayı alabilecek güce geliyor yapılan mevcut araştırmalara göre.

Geçtiğimiz günlerde Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejournet, Rusya’nın Ukrayna’daki zaferinin Avrupa için büyük mali kayıplara yol açacağını belirtmiş ve ekonomik açıdan durumun felakete dönüşeceğinden yakınmıştı. Rusya’nın bu durum karşısında tarım sektöründe dünya pazarının yüzde  30’undan fazlasını ele geçirebileceğini ifade etmişti.

Şimdi Rusya’nın tarımsal ihracatı 2023 yılına göre durumu değerlendirecek olursak, Rusya Çin’e  tarımsal ihracatını ikiye katlamış, Endenozya’ya 6 kat, Hindistan’a son üç yılda 3.5 kat arttırmış görünüyor. Yani şu gerçek var. Rusya, Ukrayna ile savaşta ama ambargolara rağmen tahıl pazarını genişletiyor, Latin Amerika pazarına da girmeyi başarmış Rusya.

Uzmanlara göre Rus tarım endüstrisi son birkaç yılda gerçek bir devrim yaşadı. Amerikan düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar merkezi (CSIS) “Tarım ihracatı Rusya’nın sessiz silahı haline geliyor” diyor. Amerikalıların verdikleri mesaj ise “Rusya küresel tahılı kazanıyor” oldu.

Dünya geneline bir göz atacak olursak petrol ve gazın yerini güneş panelleri, bisiklet ve vejetaryan  burgerler alabilir, “Ancak yaşam bize, öyle veya böyle, insan yaşamında buğdayın yerini hiçbir şeyin alamayacağının, yadsınamaz bir gerçek olmasını” dayatıyor.

İnsanların hiçbir zaman açlığa mahkum olmaları mümkün değil, onun için buğday çok önemli bir besin maddesi.