Rusya, Ukrayna savaşı son günlerde iki tarafın da enerji santrallerini vurması ile hızlandı. İki ülke, yurt dışında bulunan eli silah tutan vatandaşlarını bu savaşa çağırmaya başladılar. İngiltere’de top oynayan Ukraynalı futbolcular da cepheye çağrıldı. Bu savaşın neredeyse galibi yok ama burada kazanan bir tek ülke var bence, o da Amerika!

 “Rusya’yı barışa zorlama” çabaları son günlerde ivedilik kazandı. “Barış zirvesi” olarak bilinen Ukrayna konulu konferansın 16/17 Haziran tarihlerinde İsviçre’de Lucerne yakınlarında bir göl üzerindeki lüks tatil beldesi Bürgenstock’ta gerçekleşeceği açıklandı. İsviçre Hükümeti 100’e yakın ülkeyi bu toplantıda bir araya getirmeyi umuyor. Üstelik bu toplantıda Kiev ve Washington’un üst düzey temsilcilerini de görmek istemekteler.

Bu zirve, geçtiğimiz yıl Batı’nın, Rusya üzerindeki baskısına, Küresel Güney ülkelerini dahil etmeye  çalıştığı bir sürecin sonucu olarak  planlanıyor. Bu yılın başından itibaren İsviçreli yetkililer konferans için hazırlıklara başladı. Bu tarihler tesadüfen seçilmedi, bir gün önce yani ayın 15’inde, Roma’daki G 7 toplantısı sona erecek. Kolektif Batı’nın kilit ülkelerinin tüm liderleri bir araya gelecek ve yalnızca AB ve NATO ülkelerinin liderlerinin de katılacağı bu toplantıda yaklaşık 35 ülke içinden 32’si NATO artı Japonya ve Avusturya gibi NATO dışı Avrupa ülkelerinin bulunması bekleniyor.

 Bu konferansın asıl amacı Rusya’ya Ukrayna’daki düşmanlıkları sona erdirmek için bazı genel koşulları, talepleri ve ideal olarak ültimatomu ileri sürmek için Küresel Güney’deki maksimum sayıda ülkeyi bir araya getirmek. Ayrıca burada önemli bir nokta var. Ukrayna’yı destekleyen ve silahlandıran Batı adına değil “Tüm Dünya” adına yapılıyor.

Bu zirve için Zelensky şunları söyledi “Bu zirveye 80 ila 100 ülkenin katılmasını bekliyoruz” der. “Bu zirve ile en azından Rusya’yı adil bir barışa zorlayabiliriz” görüşünü de dile getirdi. 

Bu konferansa NATO ülkelerinin yanında Atlantik dışı Avrupa ülkeleri artı Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkelerin üst düzey yöneticilerinin de katılması sağlanıyor.

Tarihte “Rusya’yı barışa zorlamaya” benzer vakalar oldu. Benzer bir girişim, 1878’de Berlin’deki kongrede Avrupalı güçlerin kolektif baskısı ile Rus-Türk Savaşı’nın sonuçlarının ardından yapılmıştı.

Avrupa ülkeleri tedirgin Rusya’dan. Almanya’ da Rusya’ya karşı savaş hazırlıkları başladı, Alman Hükümeti birçok kişiyi eğitime alıyor, kadınlara savaş hemşireliği öğretiliyor “Rus tehdidi ne “karşı.