Şimdiye kadar basında hiç ele alınmayan bir konu milletvekillerinin yerel yönetimler için aday olmaları. Niçin yerel yönetimlere aday oldular? Birçok gazeteci ve yazar bu konuyu dile getirmedi. Evet, milletvekili seçilen ve TBMM’de vatana ve ülkesine hizmet verecek olan bu 26 vekil neden yerel yönetimlere talip oldu? TBMM’de yapacakları hizmet vatan için bence daha önemli. Halkımız bu vekilleri yerel yönetimler için seçmedi, seçildikleri şehri TBMM’de temsil etmeleri için seçtiler.

Parti genel başkanları yerel yönetimler için aday bulamadı mı? Nüfusu milyonları aşan bu şehirlerde vekillerini aday gösterdiler… Pekii, farzedelim bu vekillerin bazıları veya çoğu seçildi, TBMM’deki vekil sayısı da düşecek mi? Aynı kişiler hem vekil hem de belediye başkanı olarak mı görev yapacaklar? Eskiden böyle bir şey yoktu, aday olmak için vekillikten istifa edilirdi.

  26 vekilimiz yerel seçimlerde aday olmuş. İstanbul’da Adalet ve Kalkınma Partisi için Murat Kürüm,  Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu seçim bölgelerinde belediye başkanı adayı olarak gösterildi. İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise İzmir’in Konak ilçesinde belediye başkanlığı için aday oldu.

Milletvekillerinin arasında ilk olarak İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale bu işe soyundu, buna ilk karşı çıkan kişilerden biri ben olmuştum. Özlale’nin TBMM’de daha iyi hizmet vereceğini savunmuştum yazılarımda. İYİ Parti 7 vekili yerel seçime aday göstererek rekor kırdı. Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu’nu Bursa Büyükşehir’de, İstanbul için Mehmet Satuk Buğra Kavuncu’yu, Balıkesir’e Turhan Çömez’i, Muğla’da Metin Ergun’u, Denizli için Yasin Öztürk’ü aday olarak gösterirken, Adana’da ise Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş Taş’ı aday gösterdi.

CHP ve Saadet Partisi 5’er vekilini yerel seçim için aday gösterdi. CHP’nin Grup Başkanvekili Burcu Köksal Afyonkarahisar’a, Veli Ağbaba Malatya’ya, Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal kendi şehrine,  Adıyaman’da ise Abdurrahman Tutdere ve Kastamonu için Hasan Baltacı aday olarak listelerde gösterildi.

DEM Parti de 31 Mart seçimleri için Erzurum Milletvekili olan Meral Danış Beştaş’ı İstanbul Büyükşehir için aday gösterirken, HÜDAPAR Batman Milletvekili Sercan Ramanlı’yı Batman’a, Mersin Milletvekili Faruk Dinç’i Mersin şehrine aday gösterdi.

  Partiler bu yerel seçim için niye şehirlerinden aday bulamadılar da, vekillerini gösterdiler? Bu onlar için bence çok büyük bir ayıp ve kayıp. Yani partililerine güven mi yok vekillerinden başka aday bulamıyorlar mı?

Pekii, bu adaylar yerel yönetime seçildikleri zaman vekillik maaşından daha az maaş alacaklar bence, dokunulmazlıkları da kalkacak, kanunda bir değişiklik olmazsa her iki işi birden götürmeleri de yanlış…

1 Nisan günü her şey belli olacak, seçilemeyen vekillerimiz TBMM’ye dönecekler, Türkiye için hizmet verecekler. Seçilenler ise yerel yönetimlerde vatandaşa hizmet vermeye çalışacaklar.

Bence yerel yönetimlere aday olan vekillerin kamu görevlileri gibi istifa etmesi lazım vekillikten ama bu olmadı yeni düzenleme ile.