31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken çevremdeki herkesin seçimden daha önemli bir gündemi var. Seçim sonrası dolar fiyatının TL karşısında 40 TL’ye kadar yükseleceğinden bahsediyor herkes. Hatta o kadar eminler ki, doların 40 TL olacağına sürekli dolar ve altın alıyorlar.

Toplum psikolojisinin vardır bildiği diyerek biraz ben de aldım. Yabancı paraya ve altına olan bu bağlılık aklıma şu soruyu getirdi; birikim mi, yatırım mı?

Güvenli liman olarak görülen altın ve dolar biriktirir insanlar, yatırım yaptım zannederek. Oysa birikim ve yatırım çok farklı şeylerdi. Ve çoğu insan bu iki kavramın birbirinden ayrı olduğunu bilmiyordu.

 Birikim paranızın değerini korumak iken yatırım risk almaktır. Yatırım yaptığınızda çok çok daha fazlasını kazanabilir ya da çok çok fazlasını kaybedebilirsiniz.  Burada yatırımcı kişi, akıllı davranıp iyi bir donanıma sahip olup, nereye yatırım yapacağını bilmelidir. Ancak bu şekilde çok daha fazlasını kazanabilir. Evet, yatırırım risk içerir.

Risk almayı sevmiyorsanız, az olsun ama benim olsun mantığındaysanız altın ya da dolar almak mantıklı tabii ki. Mantık evliliği yapmak gibidir altın almak. Bilirsiniz ki oradadır; yemeğiniz pişirilir, rutin bir hayatınız olur,  olması gereken kadar iletişim kurup olması gerektiği kadar toplum kuralarına uygun bir ilişki yaşarsınız. Kaçırılmış fırsatlara takılı kalmazsınız. Ne de olsa güvenli bir liman vardır. Yuvarlanıp gidersiniz. Hiç, yoktan iyidir. 

Mantık evliliğinde en iyi seçimi yapmış olmanın, iyi bir karı koca ve doğacak çocuklarına ideal bir anne baba bulmuş olmanın tatminkârlığı vardır. Kimi zaman bitcoinde, borsada olan yükselişi görünce keşke bitcoin alsaydım diye pişmanlık duysa da insan, sonuçta stabil bir değere sahiptir. Hedef odaklıdır birikim ve mantık ilişkisi. 

Birikim yapmak, gelecekte finansal güvenlik sağlamak veya belirli bir hedefe ulaşmak için tasarruf etmeyi içerirken, mantık evliliği, belirli bir ortaklık amacıyla kişinin mantığına dayalı olarak gerçekleşir. Hem birikim yaparken hem de mantık ilişkisinde gelecek planlaması yapılır. Hem birikim yapmak hem de mantık evliliği, gelecekteki durumun iyileştirilmesi için yapılan planlamayı içerir. Birikim yapmak gelecekteki finansal güvenliği artırmayı amaçlarken, mantık evliliği kişinin yaşamını daha istikrarlı ve güvenli hale getirmek için yapılan bir planlama türüdür.

Yatırım yapmak ise aşk evliği gibidir. Karşınızdaki kişi de size aşıksa ve verdiğiniz değer karşılık buluyorsa yüksek kazanç sağlarsınız. Ancak ne var ki, yanlış yere yatırım yaptıysanız ve yanlış kişiye aşık olduysanız vay halinize.  

En kötü haliyle bile güzeldir yatırım yapmak aşkınız karşılık bulmasa bile o heyecan, o iniş çıkışlı ruh halleri, şimdi ne olacak sorusu ve belki de uzun bekleyiş sonrası yaptığınız yatırımın karşılık bulması… Biraz bilinmeyen, biraz riskli, biraz mutlu, karmaşıktır. 

Aşkta yatırımda risk temellidir. Yatırım yaparken finansal varlıklara risk alınırken, aşk ilişkilerinde duygusal riskler alınır. Yatırım yapmak ta aşk gibi, zaman ve emek gerektirir. Yatırımların başarılı olması için araştırma yapmak, planlamak ve sürekli olarak izlemek gerekirken, sağlıklı bir ilişki için zaman ayırmak, emek harcamak ve iletişim kurmak gereklidir. Aşkın da yatırımın da beklentisi yüksektir.

Birikim ve yatırım gibi aşk ya da mantık birliktelikleri de ihtiyaçlar ve çıkar doğrultusunda kurulur. Neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir öncelikli olarak. Kişiler, ilişkilerde de bütçe yaparken de duygusal, sosyal, maddi beklentilerine karşılık isterler. 

Hem birikim, hem de yatırım yaparken çokça çelişki yaşarsınız. Tıpkı aşk mı mantık mı sorunsalında olduğu gibi. Ne yapacağınıza karar verme süreci sıkıntılıdır.

İkisini birleştirebilirseniz çok şahane olur. Tabii bu ikisini bir arada bulmak çok zor olsa da mantıklı bir aşk evliliği yapabiliyorsanız ömrünüze ömür, kazancınıza kazanç katarsınız. 

Yatırım tavsiyesi olarak; mantıklı aşk evliliği yapmanızı tavsiye ederim. 

En nihayetine hiçbir başarı tesadüf değildir;  emek ister. Emek verdiğiniz ne varsa bol kazanç sağlaması dileğiyle.