Sağlık

Doğadan toplanan mantarın zehirli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Uzmanlar, mantar zehirlenmesinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında arttığını belirtiyor. Mantarların zehirli olup olmadığını şekline, rengine bakarak anlamanın mümkün olmadığını vurgulayan uzmanlar, mantarın taze ya da konserve olması, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, yoğurtla birlikte tüketilmesi gibi hiçbir yöntemin mantar zehrini yok edemeyeceğini belirtiyor

Abone Ol

Mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Dr. Meltem Arslan, mantarların mutlaka kültür mantarları tercih edilerek bol su ile iyice yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmesi gerektiğini de ekliyor.

Arslan, mantar zehirlenmesinin ilk belirtilerinin sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüzde kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ve ishal olduğunu belirtiyor. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların etkilenebileceğini, ilerleyen vakalarda ise koma ve ölümle sonuçlanabileceğini sözlerine ekliyor. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguluyor.