Yetişkin Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, kesin tedavisi bulunmayan kan hastalığı talasemi belirtilerini şu şekilde sıraladı: "Yorgunluk, halsizlik, soluk cilt ve nefes darlığı." Solmaz, talasemi taşıyıcılığının gebelik öncesinde taraması yapılması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Solmaz, talaseminin vücuttaki hemoglobin üretimini etkileyen kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu belirterek, hastaların daha az alyuvar ve anormal kırmızı kan ürettiğini, bu durumun da "anemi" olarak adlandırılan ve yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açan bir duruma neden olduğunu açıkladı.

Talaseminin iki ana tipi var

Talaseminin Alfa ve Beta olmak üzere iki ana tipi olduğunu belirten Doç. Dr. Solmaz, "Alfa Talasemi, alfa globin zincirlerinin üretimini kontrol eden genlerdeki mutasyonlar sonucu ortaya çıkar. Beta Talasemi ise beta globin zincirlerini üreten genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanır" dedi.

Solmaz, talaseminin ciddiyetinin tipine ve etkilenen gen sayısına bağlı olarak değiştiğini belirterek, bazı kişilerde hafif semptomlar görülebileceğini, ancak talasemi major tipinde düzenli kan transfüzyonu ve diğer tedaviler gerektiren ciddi anemi görülebileceğini söyledi.

"Talasemi, anne babadan çocuğa geçer" diyen Doç. Dr. Solmaz, her iki ebeveynin de bir talasemi geni taşıması durumunda çocuğunun talasemi hastalığı riski taşıdığını ve riskin talasemi tipine ve aktarılan gen sayısına bağlı olduğunu ifade etti.

ÇEŞİTLİ TESTLERLE TEŞHİS EDİLEBİLİR

Doç. Dr. Solmaz, talaseminin çeşitli testlerle teşhis edilebildiğini belirterek, alyuvar sayısını ve boyutunu ölçmek için kırmızı kan sayımı (KKH), hemoglobin tipini analiz etmek için hemoglobin elektroforezi ve spesifik talasemi tipini doğrulamak için genetik testler yapılabileceğini söyledi.

Talasemi için kesin bir tedavi olmamasına rağmen, durumu kontrol altında tutmaya yönelik çeşitli tedavi seçenekleri bulunduğunu belirten Solmaz, bunların arasında kan transfüzyonu, demir şelasyon tedavisi, dalak ameliyatı (splenektomi) ve kemik iliği nakli gibi yöntemlerin olduğunu söyledi.

Talaseminin, Akdeniz, Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika gibi bazı bölgelerde daha sık görüldüğünü belirten Solmaz, bu bölgelerde yaşayan insanlar ve aileler için talasemi taşıyıcılığı taramasının önemli olduğunu vurguladı. Solmaz, bu taramanın, hamilelik öncesinde çiftlerin talasemi geni taşıyıp taşımadıklarını anlamalarını sağladığını ve böylece erken tanı sayesinde çocuklarının yaşam kalitesinin artırılabileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan