Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emir Ruşen, uyku apnesinin belirtilerinden bahsederek, uzun süreli horlama, gündüz aşırı uyku hali ve gece uykuda solunum durması gibi belirtilere dikkat çekti. Bu durumun, uyku sırasında kandaki oksijen seviyesinin azalmasına neden olarak beynin uyanmasını sağladığını ve uykunun sık sık bölünmesine yol açtığını söyledi.

TRAFİK KAZALARIYLA İLİŞKİSİ VAR

Uyku apnesinin trafik kazalarıyla ilişkisine de değinen Dr. Ruşen, yapılan araştırmalarda uyku sorunlarının ve direksiyon başında uyuklamanın trafik kazalarında rol oynadığının gösterildiğini ifade etti. Bu nedenle, uyku apnesi olan kişilerin trafik kazası yapma riskinin diğer sürücülere göre yaklaşık 3 kat daha fazla olduğunu belirtti.

Uyku apnesi olan kişilerde, gece apneler nedeniyle sık tekrarlanan uyku bölünmelerinin gündüz uyku eğilimini artırdığını ve bu durumun uzun yolda araç kullanırken kaza yapma riskini artırdığını vurgulayan Dr. Ruşen, uyku sorunu olan kişilerin uygun tedavi alması gerektiğini söyledi.

TANI İÇİN MUTLAKA TEST YAPILMALI

Uyku apnesinin tanısının konulması için uyku laboratuvarında yapılan polisomnografik testin önemine değinen Dr. Ruşen, tedavi uygulanan hastaların düzenli takibinin ve hasta ile eşinin eğitiminin önemli olduğunu belirtti. Uyku apnesi tedavisinde genel önlemlerin uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Ruşen, tedaviye uyumun sağlanması ve hastaların düzenli takibi ile trafik kazalarının önüne geçilebileceğini ifade etti.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan