Mali Müşavirlik mesleğini icra eden meslektaşlarım için, bu konuyu yazma gereği duydum.
29 Mart 2023 Tarihli 32147 Sayılı Resmi Gazete’de Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği yayımlandı.

Bu yönetmelik;
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 2’nci maddesinde belirtilen işleri yapanların, meslek ruhsatlarını edindikleri günden başlayarak meslekle ilişiklerinin kesildiği güne kadar tabi olacakları geliştirme eğitimine ilişkin düzenlemeleri kapsar.
Yönetmelik 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun 44’üncü maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
Yönetmeliğin 11’inci maddesine göre;

Eğitim kapsamındaki meslek mensubunun bir takvim yılında en az 30 kredilik ve her üç takvim yılında en az 120 kredilik sürekli mesleki geliştirme eğitimi alması gereklidir. Bu eğitimlerin yıllık en az 15 kredilik ve her üç yılda en az 60 kredilik kısmının doğrulanabilir eğitimlerden elde edilmesi gerekir. 
Üç yıllık dönemde “Mesleki Çalışma Standartları ve Etik İlkeler” konusundan en az 3 kredi, “Denetim; Denetim ve Güvence Standartları” konusunda ise en az 2 kredi karşılığı eğitimin tamamlanması gerekir. 

Eğitim yükümlülüğünde doğrulanabilir eğitim kredileri dışında kalan üç yıllık periyotta en çok 60 kredilik kısım, diğer faaliyetler ile ikmal edilir. 
120 kredinin sağlanıp sağlanmadığına ilişkin değerlendirme her yıl, eğitime tabi olunan önceki iki yıl da dahil edilerek yapılır.
Geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezasının uygulandığı dönemde de sürekli eğitim yükümlülüğü devam eder.
Yönetmeliğe göre yüz yüze ve uzaktan eğitimler ile yükümlülükler yerine getirilecektir.
Bu eğitimler haricinde sürekli eğitim kapsamında değerlendirilecek diğer faaliyetler de vardır. Bunlarla ilgili de daha sonraki yazılarımda açıklama yapacağım.