"Mastektomi nedir? Mastektomi hangi durumlarda yapılır?" soruları, kadınların ve bazen erkeklerin de korkularını ve kararlarını etkileyen önemli konular arasında yer alıyor. Bu yazıda, mastektomi hakkında merak edilen her şeyi açıklamak ve bu cerrahi prosedürün hangi durumlarda tercih edildiğini anlamak için detaylı bir bakış sunacağız.

Mastektomi nedir? 

Mastektomi, meme dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Genellikle meme kanseri tedavisinde kullanılır, ancak iyi huylu meme lezyonları veya meme kanseri riski yüksek olan kadınlarda da yapılabilir.

Mastektomi türleri:

  • Tam mastektomi: Bu, tüm memenin çıkarıldığı en yaygın mastektomi türüdür.

  • Subkutan mastektomi: Bu, meme derisinin ve meme ucunun korunmasıyla memenin çıkarıldığı bir mastektomi türüdür.

  • Skalp mastektomi: Bu, meme derisinin ve meme ucunun çıkarılmasıyla memenin çıkarıldığı bir mastektomi türüdür.

  • Modifiye radikal mastektomi: Bu, memenin, meme derisinin ve koltuk altındaki lenf düğümlerinin çıkarıldığı bir mastektomi türüdür.

  • Radıkal mastektomi: Bu, memenin, meme derisinin, koltuk altındaki lenf düğümlerinin ve göğüs kaslarının bir kısmının çıkarıldığı en radikal mastektomi türüdür.

Mastektomi yapılmasının nedenleri:

  • Meme kanseri: Mastektomi, meme kanserinin en yaygın tedavisidir. Kanserli memenin tamamını veya bir kısmını çıkararak kanserin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.
  • İyi huylu meme lezyonları: Bazı durumlarda, iyi huylu meme lezyonları (kanserli olmayan tümörler) büyüklükleri veya meme kanseri geliştirme riskini artırmaları nedeniyle mastektomi ile çıkarılabilir.
  • Meme kanseri riski yüksek: BRCA gen mutasyonu gibi meme kanseri geliştirme riskini önemli ölçüde artıran bazı gen mutasyonları taşıyan kadınlar, meme kanseri önleyici bir önlem olarak mastektomi yaptırmayı seçebilirler.

Mastektomi sonrası:

Mastektomi sonrası iyileşme süreci, mastektomi türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Çoğu kadın birkaç hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir. Ancak, tam bir iyileşme birkaç ay sürebilir. Mastektomi sonrası kadınlar birçok farklı duygusal ve psikolojik zorlukla karşılaşabilirler. Bu zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için birçok kaynak mevcuttur.

Mastektomi, meme kanseri olan veya meme kanseri riski yüksek olan kadınlar için hayat kurtarıcı bir tedavi olabilir. Mastektomiyi düşünüyorsanız, cerrahınızla tüm seçenekleriniz ve sizin için en iyi olan nedir hakkında konuşmanız önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ