Doç. Dr. Kocaman, çocukluk döneminde erken tanı ve uygun tedavilerle nörolojik rahatsızlıkların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabileceğini ifade etti. Epilepsinin, beyindeki anormal elektriksel aktivite nedeniyle tekrarlayan nöbetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Kocaman, epilepsi tedavisinin genellikle antiepileptik ilaçlarla başladığını ve bu ilaçlarla nöbet sıklığı ve şiddetinin azaltılmaya çalışıldığını belirtti. Bazı durumlarda cerrahi müdahale veya ketojenik diyet gibi terapilerin de düşünülebileceğini ekledi.

FARKLI YÖNTEMLERLE TEDAVİ

Serebral palsinin ise beyne zarar veren çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişen, kalıcı motor fonksiyon bozukluğu olduğunu ifade eden Kocaman, serebral palsi tedavisinin çocuğun ihtiyaçlarına göre kişiselleştirildiğini ve fizyoterapi, rehabilitasyon, konuşma ve ergoterapinin önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, cerrahi müdahalelerin ve farmakolojik tedavilerin de uygulanabileceğini belirtti.

ERKEN MÜDAHALENİN ÖNEMİNE VURGU

Doç. Dr. Kocaman ayrıca, ilk 5 yaşın çocuğun motor, konuşma ve sosyal beceriler gibi temel alanlarda hızlı gelişim gösterdiği bir dönem olduğunu vurgulayarak, psikomotor gelişim geriliğinin bu yaş grubundaki çocuklarda motor becerilerin, konuşma ve sosyal etkileşim gibi alanlardaki gelişimin normalden daha yavaş olması durumu olduğunu ifade etti. Bu tür gelişimsel sorunlar için erken müdahale programlarının kritik öneme sahip olduğunu belirtti ve eğitim terapileri, özel öğrenme programları ve davranışsal terapilerin çocuğun potansiyelini en iyi şekilde kullanmasına yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Canan Kaya