Psikiyatri Uzmanı Dr. Hilal Dost, fobilerin tedavi edilebilir olduğunu belirterek, çeşitli tedavi yöntemleriyle fobilerden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi. Fobilerin günlük yaşamda birçok şeye karşı endişe duymaya neden olabileceğini ifade eden Dr. Dost, fobilerin bazı insanları olumsuz etkilediğini dile getirdi.

FOBİ TÜRLERİ NELER?

Dr. Hilal Dost, fobi türlerine örnek vererek, "Fobi, belirli bir durum veya nesne karşısında aşırı korku, kaygı ve endişe gösterme durumudur. Uçak, yükseklik, karanlık gibi durumlardan korkma, doğa olaylarına karşı aşırı endişe, hayvanlardan korkma veya kan verme, iğne yaptırma korkusu gibi çeşitli fobi türleri bulunmaktadır." şeklinde konuştu.

ANKSİYETE BOZUKLUĞU VE FOBİ ARASINDA NE FARK VAR?

Anksiyete bozukluğu ile fobi arasındaki farkları açıklayan Dr. Dost, "Anksiyete bozukluğunda genellikle günlük olaylarla ilgili endişe halinden bahsediyoruz. Fobide ise korkulan uyaranla karşılaşıldığında ortaya çıkan anksiyete ve panik durumundan bahsediyoruz." dedi.

FOBİLERDEN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Fobilerden kurtulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Dost, bu konuda destek almanın önemine değindi. Tedavi sürecinde fobiye neden olan durumlarla kademe kademe yüzleşmenin önemli olduğunu belirten Dr. Dost, "Fobi tedavisinde aşamalı bir plan yapılması ve bu planın bir ruh sağlığı uzmanıyla beraber yürütülmesi etkili olacaktır." şeklinde konuştu.

Fobilerin tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında bilgi veren Dr. Dost, "Fobinin kaynağına bağlı olarak tedavi yöntemleri değişebilir. Travmatik bir yaşantı varsa EMDR yönteminden faydalanılabilir. Bunun dışında bilişsel davranışçı terapi ile korkulan durumla yavaş yavaş yüzleşme ve duyarsızlaşma sağlanabilir." dedi.

Muhabir: Özge Uğulu