Bilim insanları, abur cubur tüketimi ile kanser arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardılar. Singapur'daki bir araştırma ekibi, yüksek yağ ve şeker içeren gıdaların vücuttaki tümör baskılama mekanizmalarını geçici olarak etkileyen bir bileşik ürettiğini keşfetti. Bu çığır açan bulgu, metilglioksal adlı bir bileşiğin BRCA2 geninin kanserle mücadele yeteneklerini engelleyebildiğini gösterdi.

Genetik hasarı artırıyor 

Singapur Ulusal Üniversitesi Kanser Araştırmaları Merkezi'nin baş araştırmacısı ve direktörü Dr. Ashok Venkitaraman, metilglioksalın hücrelerdeki BRCA2 seviyelerini düşürdüğünü belirterek, bu durumun BRCA2'nin tümör önleyici etkilerini geçici olarak engelleyebileceğini ifade etti. Dr. Venkitaraman, yağ ve şeker açısından zengin ultra işlenmiş gıdaların sık tüketiminin genetik hasarı artırarak kanser riskini artırabileceğini açıkladı. Ayrıca, metilglioksalın BRCA2'nin tümör önleyici etkilerini engellediğini ve böylece DNA'da kanser gelişimine işaret eden hatalara neden olabileceğini bulduklarını ekledi.
Çalışma ayrıca, diyabetik ve prediyabetik bireylerin genellikle yüksek metilglioksal seviyelerine sahip olduğunu belirtti. Araştırmacılar, çalışmanın insan denekler yerine hücre kültürleri üzerinde yürütüldüğü için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladılar.

Kaynak: Haber Merkezi