Bunun cesaretinizi kırmasına izin vermeyin. Bunun yerine, bunu kendi yararınıza nasıl kullanabileceğinizi öğrenin.

Her alanda reddedilmek berbat bir şey. Bu kötü duygu anında, beklentileriniz ve umutlarınız eziliyor. Anın garipliği neredeyse dayanılmaz oluyor ve sahip olabileceğiniz her türlü arzuyu temelde yok etme becerisine sahip. Bu durum sizi tek bir soruyla baş başa bırakıyor: “Neden yeterince iyi değilim? ”

Reddedilmek her zaman iyi olmakla ilgili değildir, daha ziyade belirli bir projeye uygun olmakla ilgilidir. Şunu düşünün, eğer iç açıcı derin şiirler yazıyorsanız, bunların iş odaklı popüler bir dergide yayınlanmasını bekleyemezsiniz. Bu hiçbir şekilde şiirlerinizi kalitesiz yapmaz! Buradaki kritik nokta, uyum doğru değil. Bunu kişisel algılamayın, bazen teklifiniz karşı tarafın çıkarları veya amaçlarıyla örtüşmez.

Çevrenizde bir çok kişinin fikirlerinin kaç kez reddedildiğini bir düşünün. Aşk hayatından iş projelerine kadar reddedilmeler her zaman kişinin yanı başında. Başlangıçtaki hayal kırıklığını nasıl aşacağımızı ve durumdan edindiğimiz bilgi ve deneyimlerle nasıl devam edeceğimizi öğrenmek bizlere hem iş hem de kişisel yaşamımızda çok yardımcı olacak. Merhaba, ileride tecrübeye evrilecek büyük hayal kırıklıkları!

Hepimizin tanıdığı ve hayran olduğu kaç kişi başarılı olmadan önce bununla yüzleşmek zorunda kaldı? Yabancılardan gidelim, Walt Disney, Stephen King, Oprah Winfrey, Thomas Edison; bunlar listedeki isimlerden sadece birkaçı. Bu insanları birleştiren şey hâlâ büyük bir başarı elde etmeleri ve pes etmemeleridir.

Kabul edelim, reddedilmek, sanattan ticari girişimlere kadar her türlü yaratıcı sürecin bir parçasıdır; bununla, kendinize yatırım yaptığınız her şeyi kastediyorum. İşinizi bir sonraki aşamaya taşımak istiyorsanız reddedilmeyle yüzleşmek zorunda kalacaksınız.

Reddedilmek, başarı arayışında gerekli bir adımdan başka bir şey değildir. — Bo Bennett

Reddedilmek bir başarısızlık değildir.

Reddedilme sizin için neden iyidir?

Reddedilmeyi olumsuz bir kavram olarak düşünmeye alışkınız. Bundan yararlanmak için öncelikle ona karşı tutumunuzu değiştirmeniz gerekir. Tıpkı geri bildirim gibi, reddedilme de, onu yolunuzda bir aksilik olarak düşünmeyi bıraktığınızda, size revize edilebilecek ve düzeltilebilecek alanları gösterir.

Reddetmenin değeri, eğer onu tarafsız bir fikir olarak görmeyi seçerseniz, iyileştirme için harika bir bilgi kaynağı olabilmesidir. Yeni yollar bulmanıza, soruna farklı bir bakış açısıyla bakmanıza, yaklaşımınızı yeniden düşünmenize ve gerektiğinde ayarlamalar yapmanıza yardımcı olabilir.

Ne kadar çok reddedilirseniz, hayal kırıklığını aşmanız ve gelecekte avantajınız için kullanabileceğiniz noktaya odaklanmanız o kadar kolay olur.

Bir diğer beklenmeyen fayda ise reddedilmenin sizi daha sabırlı kılmasıdır. Kaybetmeden önce kaç kez “Hayır”ı doğrudan suratınızda duymanız gerekiyor? Her seferinde biraz daha kolaylaşıyor.

Reddedilme olasılığını nasıl azaltabilirsiniz?

Reddedilme değerli geri bildirim kaynağı olarak kullanılabilse de, deneyimlerinizden ders almanız ve yaklaşımınızı reddedilme olasılığını en aza indirecek şekilde ustalaştırmanız önemlidir.

Araştırmanızı yaparak başlayın. Harika görünebilecek ama işe yarama olasılığı daha düşük olan bir şey için zaman harcamak yerine, işinize en uygun girişimleri bulun ve onlara yaklaşın. Kendinizi ve fikirlerinizi her yere uyacak şekilde nasıl sunacağınızı öğrendikten ve uyguladıktan sonra bu konuya daha sonra her zaman geri dönebilirsiniz.

Fazla düşünmeyin ve beklentilerinizi gerçekçi tutun. Bir şeye çok fazla baskı uygulayıp, önem verirseniz, reddedilmek, diğer seçenekleri kabul edip onlara girmeye hazır olmanızdan çok daha acı verici olacaktır.

Fikirlerinizin çeviride kaybolmasını önlemek için isteğinizi mümkün olduğunca açık bir şekilde belirtin. Teklifiniz çok uygun olsa bile yanlış anlaşılma büyük bir engel olabilir. Satış konuşmasında ustalaşmanın bu kadar zor olmasının bir nedeni var, ancak bunu bir kez yaptığınızda fikirlerinizi mümkün olan en iyi şekilde iletebileceksiniz.

Önceki deneyiminizden ders alın. Reddedilmeyi geri bildirim olarak değerlendirin ancak aynı hatayı iki kez yapmak yerine bu bilgiyi kullanmayı unutmayın. Bu mutlaka işleri yapma şeklinizi değiştirmeniz anlamına gelmez, ancak yaklaşımınıza kesinlikle farklı bir bakış açısıyla bakın.

Ve son olarak, işe yaramazsa devam etmeye hazır olun. Sonuçta ileride sizi bekleyen daha iyi bir seçenek olabilir.