Tiyatronun sanat dalları arasında farklı bir yeri var. Çünkü yapabilmek yeteneğin yanında özgüven de istiyor. O kadar insanın karşısında canlı performans sergilemek, hata yapmamak, gerçekten farklı bir cesaret. O yüzden ne zaman ‘Yapabilir miyim?’ desem hep aklıma bu kriterler gelir. Öğrenmek isteyen ve bu denize atlayanlara saygım her zaman büyük.

Hele ki köy tiyatroları bambaşka bir hikaye…

Kentimizde de bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları buna en güzel örnek. İzmir’in köylerinden 7’den 70’e gönüllü katılımcılardan oluşan bu grup 2 yılda, 11 noktada, 110 gösteriyle 16 bin seyirciye ulaştı. Bu ekipte yer alan oyuncular, gerçekten farklı. Okuma yazma bilmeyen kadınlar, bastonuna rağmen sahneye çıkan teyzeler alkışı hak ediyor. 

Bilmeyenler ve kaçıranlar için yine bu harika işle ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. İlk tohumları Seferihisar Ulamış’ta atılan köy tiyatroları kendi içinde örgütlenerek yola çıktı. İlk etapta 4 kişinin başvurması belki umutsuzluk yarattı, ancak devamında 4 ayda 33 kişiye çıkan kadro parmak ısırttı. 11 ayrı noktada verilen eğitimlere katılanların yaş ortalaması 60’ı buluyor. Oyuncular arasında yaşı 84 olan katılımcı var. Köy halkı, tiyatro sayesinde hem eğleniyor, hem de birbirine destek oluyor. 

Sanatın iyileştirici yönünü kullanan bu insanların azimleri gerçekten görülmeye değer. Hikayelerin aktarılması amacıyla köy seyirlik tarzında her yerde oynanabilecek oyunlar tasarlandı. Sürdürülebilir tiyatro amacıyla dekorunu, aksesuarını, kostümünü, müziğini, danslarını, hatta oyununu yazan ekipler oluşturuldu.  

Balıkesir, Manisa, Ankara ve İstanbul’da oyunlar oynayan tiyatro ekibinin ünü yurtdışına kadar taştı. Avrupa turnesine çıkan ekip, 11 ülkede oyunlarını sergilerken bu emekleri de karşılığını fazlasıyla buldu. Yılın en başarılı Anadolu Tiyatrosu ödülünü aldılar. 

Türkiye’de ilk kez kurulan ve tek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları, 2 yıllık tablosuna bakacak olursak başarı oldukça büyük. Böylesine bir oluşum sanat ve kültür adına gelecek için umutlarımızı artırıyor. Farklı belediyeler ve köylere de bu çalışmaların örnek olmasını diliyorum.