Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, ishalin çocuklarda en sık virüslerden kaynaklandığını belirtti. Özellikle mevsim geçişlerinde sıkça rastlanan bu durum, genellikle sulu dışkılama ile kendini gösterirken, ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler de eşlik edebiliyor.

Uzmanlar, ishale sebep olan virüslerin, temas yoluyla kolayca bulaşabileceğini vurguluyorlar. İshalin çocuklarda sıkça görülen ancak genellikle ciddi bir seyir göstermeyen bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Çebi, özellikle küçük bebeklerde ateş ve kusmanın eşlik ettiği durumlarda çocuk doktoruna başvurmanın önemine dikkat çekiyor.

İSHALİN BELİRTİLERİ NELER?

Dr. Çebi'ye göre, çocuklarda ani başlangıçlı ishalin belirtileri arasında yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama, karın ağrısı atakları, bulantı ve kusma, yüksek ateş, kas veya baş ağrısı yer alıyor. İshal genellikle 24-48 saat içinde düzelen kusma atağı ile başlayabilir ve belirtiler birkaç gün sürebilir.

Çocuklarda ishalin önlenmesinde ve tedavisinde bol su tüketiminin önemine değinen Dr. Çebi, özellikle evde bol su ve anne sütü ile sık beslemenin önemini vurguluyor. Ayrıca, yağlı ve şekerli gıdaların ishali artırabileceğini belirterek, bu tür gıdalardan kaçınılması gerektiğini ifade ediyor.

Dr. Çebi, ishale yönelik ilaç tedavisinin doktor önerisi olmadan yapılmaması gerektiğini ve destek için probiyotiklerin kullanılabileceğini belirtiyor. Ayrıca, 1 yaşından küçük bebeklerde kanlı ishal, kusma, ağızdan beslenememe, uyuklama hali, halsizlik, ağız kuruluğu, idrarda azalma ve yüksek ateş gibi belirtilerde hemen çocuk doktoruna başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan