İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) işbirliği ile İZTO Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen "İzmir İş Dünyası Toplantısı", Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Işıkhan, 2023 yılında İzmir'de İŞKUR üzerinden 143 bin işverenin ilan açtığını, 114 bin kişinin ise iş arama amacıyla başvuru yaptığını vurguladı. Işıkhan, mart ayında açıklanacak 2023 işgücü verilerinde, istihdamda 2002'den bu yana görülen rekor verileri alacaklarını belirtti.

Dsc 2303 (1)

'HİÇBİR TALEBE SIRT ÇEVİRMEDİK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın katılımıyla İZTO Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen "İzmir İş Dünyası Toplantısı"na, İZTO, EBSO, İTB yönetim kurulu başkanları ve üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, üretim ve ihracatın yanı sıra, asgari ücret, çalışma saatleri ve devlet tarafından sağlanan destekler ile ilgili endişe ve taleplerini dile getirdi. İş dünyasından gelen hiçbir talebe bu güne kadar sırt çevirmediklerini vurgulayan Işıkhan, son günlerde gündemde yer alan çalışma saatlerindeki düzenleme ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Işıkhan, "Bugüne kadar gelen talepleri hiçbir zaman geri çevirmedik. 21 yıldır olduğu gibi bugün de gelecek yüzyılda çalışma hayatı başta olmak üzere kronikleşmiş sorunları çözen bir anlayışla işimize devam edeceğiz. Son günlderde çalışma hayatıyla ilgili bizim dışımızda ortaya çıkan haberler oluyor. Çalışma hayatı dinamik bir yapıya sahiptir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da bahsettiği düzenlemelerle ilgili süreç devam ediyor. Biz her zaman işçi ve işverenimizin kazanılmış haklarını korumayı önemsiyoruz. Bu yüzden bizlerden açıklama gelmediği sürece çıkan haberleri dikkate almamanızı rica ederim" dedi.

'DAHA İYİSİNİ YAPMALIYIZ DİYEREK ÇALIŞIYORUZ'

"Cumhurbaşkanımız öncülüğünde 'Yaptık, oldu, bitti' anlayışıyla değil, 'Yaptık şimdi daha iyisini yapmalıyız' anlayışıyla çalışıyoruz. Bu bağlamda tüm kurumlarımızla birlikte ülkemizin her noktasına hizmet götürmeye devam ediyoruz. İşe yerleştirme, engelli hibe desteği, kısa çalışma ödeneği, işsizlik ödeneği, iş kaybı tazminatı gibi bir çok kalemde, ülkemizin her noktasında olduğu gibi İzmir'de de hizmetlerimizi sürdürüyoruz. İş arayan tüm vatandaşlarımıza sunduğumuz danışmanlık desteğimizle, 2023 yılında İŞKUR aracılığıyla İzmir'de 143 bin kişiyi iş sahibi yaptık. 2023 yılı aralık ayı sonu itibariyle İzmir'de iş arayan vatandaşlarımızın sayısı ise 114 bin. Buradan sizin huzurunuzda bir çağrıda bulunmak istiyorum; İzmir'de iş arayan ve çalışan arayan tüm vatandaşlarımızın kendilerini en uygun işleri bulmaları için İŞKUR'dan faydalanmaya davet ediyorum" diyen Işıkhan, özellikle istihdamda ve işgücünde rekorların kırıldığı bir dönemden geçildiğini söyledi. Mart ayında açıklanacak işgücü verileride 2002 'den bu yana en yüksek istihdam oranlarını beklediklerini vurgulayan Işıkhan, "Aynı şekilde tüm göstergeler en düşük işsizlik oranının da çıkacağını gösteriyor. Bu veriler politikalarımzın etkilerini göstermekedir. Bundan sonra da iş hayatına en fazla katılım için gerekli politikaları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Ücretler olarak da her daim iş dünyamızla birikte hareket etmeye ve iş insanlarımıza verebileceğimiz maksizmum desteği vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

Dsc 2340 (1)

'KAYITDIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ'

Asgari ücrette yaşanan artışların iş dünyasını oldukça zor bir durumda bıraktığını vurgulayan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, çalışan maliyetlerindeki artışın ihracatın gelişmesini engellediğini söyledi. İş dünyasının beklentisinin asgari ücretteki artışın enflasyon yönünde yapılması olduğunu belirten Özgener, "Sanayi sektöründe ücretli çalışan verilerinin son 3 ayda düşüşte olduğunu görüyoruz. İşçi maliyetlerinin makul seviyeye getirilmesi bu bağlamda kayıt dışılığın önüne geçilebilmesi için oldukça önemli. SGK primlerinde ve işçi ve işveren primlerinde indirim sağlanması, teşviklerdeki bürokratik süreçlerin azaltılmasının da bu süreçte gerekli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Dsc 2328 (1)

Nitelikli iş gücünde azalma olduğuna dikkat çeken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, en öncelikli konulardan birinin mesleksizlik olduğunu vurguladı. Yorgancılar, "Bugün o kadar ok üniversitemiz var ki, gençler mezun oldukları bölümlerle ilgili iş bulmakta zorlanıyorlar. Sanayicimiz ise ara eleman bulamıyor. Burada meslek lisesi ve meslek yüksekokullarının artması gerektiğini düşünüyoruz. Meslek lisesi mezunlarının askerlikten muaf olması veya kısa dönemli bir askerlik sonrasında işine dönmesiyle ara eleman sıkıntısını azaltacağını düşünmekteyim" dedi.

Dsc 2319 (1)

KADIN İSTİHDAMINA VURGU

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise, Türkiye'nin kadın istihdamında OECD ülkeleri arasında en son sırada olduğunu vurgulayarak, kadınların özellikle tarım sektöründeki istihdamının öneminden bahsetti. Türkiye'de 2023 yılının son çeyreğinde toplam istihdamın yüzde 14'ünün yani 4,5 milyon kişinin tarım sektöründe çalıştığını kaydeden Kestelli, "Aileleriyle birlikte 20 milyon vatandaş tarım sektöründen geçim sağlıyor. Ancak tarım kayıt dışı istihdamın en çok olduğu sektör. Ne kadar tarım işçisi var, sorunları nasıl çözülüyor maalesef hiçbirini net olarak bilemiyoruz. Diğer önemli bir sorun ise gezici işçi olarak çalışanların sorunları. Çalışma koşulları, ulaşım, beslenmedeki yetersizlik bu sorunların başında geliyor. Tarımdaki kadın çalışanlarla ilgili de büyük sorunlarımız var. Tarımda kadı istihdamı yüzde 42 ile en yüksek olan iş kolu. Tarımsal işgücü piyasasının iyileştirilmesini sağlayan kurumsal bir iyileştirmeye ihtiyacımız oladuğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı

Muhabir: Özge Uğulu