Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen açıklamada resmi araçların kullanımından, yatırımların 3 yıl boyunca ertelenmesine kadar birçok tedbir açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 100 milyar liralık bir tasarruf sağlanmasının hedeflendiği tedbirler kapsamında yurt dışı seyahatleri kısıtlanırken kamudaki personelin etkin kullanımı, yeni yatırımlara ara verilmesi, yüzde 75’i biten projeler haricindeki diğer yatırımların yavaşlatılması gibi maddeler yer aldı. 

Semiha Güneş

“GEÇ KALINMIŞ OLSA DA”

Batı Anadolu Sanayici ve iş İnsanları Federasyonu (BASİFED) Başkanı Semiha Güneş açıklanan tasarruf tedbirlerinin her ne kadar geç kalınmış olsa da bundan sonrası için umut verici olduğunu söyledi. Güneş, “İş dünyasından ve vatandaşlardan beklenen kemer sıkma politikasına hükümetin de dahil olması bu tüm kamuoyunun beklentisiydi. Açıklanan tedbirlerin yakından takip edilmesi, ne ölçüde hayata geçirildiğinin belirlenmesi de en az bugünkü açıklama kadar önem arz ediyor. Sanayici olarak bizler üretimi ve istihdamı artıracak, ülkemize daha fazla döviz kazandıracak her türlü projenin ve tedbirlerin arkasındayız” diye konuştu.

Sibel Zorlu

“DEVAMI GELSİN”

Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Sibel Zorlu da, küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmeler neticesinde yaşanan enflasyonist ortamın, deprem felaketi ve ülkemizde izlenen ekonomik politikalar sonucu yüksek enflasyona ve gelir dağılımındaki adaletsizliğe neden olduğunu aktardı. Zorlu şunları söyledi: “Bu durum kaynakların doğru kullanılmasını, israfın önlenmesini ve verimliliği zorunlu kılıyor. Enflasyonla mücadelede kamunun rol model olmasını anlamlı buluyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için büyük önem taşıyan enflasyonla mücadelede kamu tarafında atılan bu ilk adımın devamının gelmesini ve bu paketi yapısal reformların izlemesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Cengiz 1 (2)

“SIKI SIKIYA UYULMALI”

İzmir Sanayici ve iş İnsanları Derneği (İZSİAD) Başkanı Hüseyin Cengiz ise hükümetin açıkladığı tasarruf tedbirlerinin iş dünyası olarak yıllardır dile getirilen bir konu olduğunu belirtti. Cengiz, “Fakat açıklanan tedbirler kadar bu tedbirlere de sıkı sıkıya uyulması en büyük beklentimiz. Hem enflasyonda düşüşün sağlanması hem de deprem ülkesi olan Türkiye’de binalarımızı güvenli hale getirmek için kaynak sağlanması bu tedbirler aracılığıyla mümkün olacaktır. Bu tedbirler sıka sürede peyderpey hayata geçecek olsa da etkisini yakın zamanda göreceğimizi, yabancı yatırımcıların ilgisinin tekrar ülkemize yöneleceğini söylemek mümkün” diye konuştu. 

Alp Avni Yelkenbiçer

“ZORUNLU HALE GELMİŞTİ”

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ise yüksek enflasyonun uzun zamandır ülkemizde ana gündemlerden birisini oluşturduğunu kaydetti. Yelkenbiçer şunları söyledi. “İş dünyası olarak bizler maliyetlerdeki yüksek artış sebebiyle, çalışan kesim ise hayat pahalılığı karşısında gelirlerindeki hızlı erime sebebiyle, zaten bir tasarruf dönemine girmişti. Enflasyonla mücadele kapsamında, kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanması da bir zorunluluk haline geldi. tasarruf programı ile kamuda zorunlu olmayan harcamaların azaltılması, kamu tüketim ve harcamalarında verimliliğin esas alınması oldukça önemli. Pakette yer alan tedbirlerin enflasyonla mücadelede büyük fayda sağlayacağını değerlendiriyoruz."

13 MADDEDE TEDBİR PAKETİ

1-Kamuda yalnızca emekli olanların yerine personel alınacak.

2-Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altındaki projeler yavaşlatılacak.

3-Üç yıl boyunca gerekli görülmedikçe yeni projeler gündeme gelmeyecek.

4-Hükümetin araç ve taşıt satın alması ve kiralaması durdurulacak.

5-Yabancı delegasyonlar için sosyal etkinliklerde kesintiye gidilecek.

6- Kırtasiye harcamaları azaltılacak, yazışmalar dijital ortama taşınacak.

7- Tebligatlar ve yazışmalar elektronik ortamda yapılacak

8- Hediyelik eşya ve eşantiyon gibi harcamalar yapılamayacak

9- Kurumların yönetim kurulu üyelerinin 3-4 yerden maaş almalarına kısıtlama ve limit getirilecek

10- Memurlar servisleri kaldırılıp toplu taşıma kullanmaları sağlanacak

11- Deprem riski olan binaların yanı sıra tarımsal sulama ve gıda arzını artıracak projeler ile OSB, liman ve demiryolu bağlantılı projelere öncelik verilecek

12- Tüm bu tedbirler belediyeler, il özel idareleri gibi tüm kurumları kapsayacak

13- Tedbirlere uymayanlar idari ve para cezası gibi müeyyidelerle karşılaşacak

Kaynak: Murat Ervin