Yurt dışında eğitim almak veya farklı bir ülkede öğrenim görmek isteyenlerin akıllarındaki en önemli sorulardan biri, alacakları diplomanın Türkiye'de tanınması ve değer görmesi. Bu noktada YÖK'ün denklik politikaları ve kriterleri merak konusu. YÖK kimlere denklik verecek? Denklik hangi üniversitelere verilir? İşte, bu konuda bilmeniz gereken detaylar...

YÖK kimlere denklik verecek?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenler için önemli bir düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre, dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek ve bu mezunlar için Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme zorunluluğu ortadan kalkacak.

YÖK, yurt dışında alınan yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin 15 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin uygulanmasında yaşanan belirsizlikleri gidermek için gerekli usul ve esasları belirledi ve bunları kamuoyuyla paylaştı.

Bu yeni düzenleme doğrultusunda, dünya sıralamasında ilk 400'de yer alan üniversitelerden mezun olanlar için YKS'ye girmek zorunlu olmayacak, doğrudan denklik verilecek. Bu kapsamda, YÖK tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400'de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi programlarından mezun olanlar, artık doğrudan denklik alabilecekler.

Denklik hangi üniversitelere verilir? 

Benzer şekilde, aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000'de yer alan üniversitelerden mezun olanlar için de YKS'ye girmek zorunlu olmayacak. Ancak, denklik müracaatı yapmak gerekecek. İlk 1000'de yer alan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi programlarından mezun olanlar, transkriptlerine göre bireysel olarak incelenecek ve denklik kararı verilecek.

Ancak, ilk 1000'de yer almayan bir üniversiteden tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk gibi programlardan mezun olanlar için durum farklı olacak. Bu mezunlar, YKS'ye girmek ve başarı şartını yerine getirmek zorunda kalacaklar. Yine de, ilgili programın YKS'deki başarı sıralamasını sağlamışlarsa, denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptlerine dayalı olarak bireysel inceleme yapılacak.

Bu düzenlemeyle birlikte, yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenler için önemli bir adım atılmış oldu ve uluslararası alanda eğitim alan mezunların Türkiye'de daha kolay bir şekilde denklik alabilmelerinin önü açılmış oldu.

Kaynak: Haber Merkezi