Son dönemlerde Türkiye'nin hava kalitesini etkileyen önemli bir faktör olarak gündeme gelen çöl tozları, halk arasında büyük bir merak konusu haline geldi. "Türkiye'ye ne zaman çöl tozu geliyor?" ve "Çöl tozlarının sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?" gibi sorular, pek çok kişinin kafasını kurcalıyor. İşte bu doğal olguya dair tüm önemli bilgiler ve sağlık riskleri haberimizde detaylarıyla bulunuyor.

Türkiye'ye ne zaman çöl tozu geliyor?

Türkiye'de bu hafta beklenen çöl tozlarının sağlık üzerindeki etkilerine dair Türk Toraks Derneği'nden önemli bir açıklama geldi. "Turuncu Tehlike: İklim Krizine Bağlı Artan Kuraklık ve Çöl Fırtınaları, Sağlığımıza Etkileri" başlıklı açıklamada, Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Serhan Olcay, çöl tozlarının kaynağının Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve İran çölleri olduğunu ve her yıl ilkbahar aylarında Anadolu'ya ortalama 20 milyon ton çöl tozu taşındığını belirtti.

Olcay, demir içeren çöl tozlarının yağışlarla birlikte yeryüzüne indiğini ve doğal olarak bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlevler gördüğünü ifade etti. Ancak, iklim krizinin neden olduğu kuraklık ve çölleşmeyle birlikte, kırmızı renkli tabakalı silikatlarla şehirlerin adeta turuncuya boyandığını, insanların daha sık çöl tozlarına maruz kaldığını ve bu durumun sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. Özellikle çöl tozlarının hava kirliliği ve içeriğindeki değişken maddeler nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Sekreteri Selin Çakmakcı Karakaya ise çöl tozlarının Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini bildirdi. Karakaya, kilometrelerce mesafe kat edebilen çöl tozlarının yoğun miktarda polen içerebileceğini ve özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ile alerjik rinit, astım, KOAH, kalp hastalığı ve diyabeti olanların daha fazla risk altında olduğunu vurguladı. Yapılan çalışmalarda, çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde öksürük, nefes darlığı gibi solunum şikayetlerinde ve solunum hastalıkları nedenli acil servis başvurularında artış gözlendiğini belirtti.

Karakaya, halkın çöl tozlarının etkisi altında kaldığı dönemlerde kapalı ortamlarda bulunmanın, dışarı çıkılacaksa ağız ve burnun parçacık tutucu maske, normal maske veya ıslak bezle kapatılmasının, açık havada egzersiz yapılmamasının ve araba kullanırken havalandırmanın çalıştırılmamasının önemli olduğunu vurguladı. Bu önlemlerin, çöl tozlarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ