İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can, toplumda sıkça görülen sağlık sorunlarından birinin şeker hastalığı olduğunu belirterek, Türkiye nüfusunun yaklaşık %15'inde şeker hastalığı bulunduğunu söyledi. Hareketsizlik, sağlıksız beslenme, ailesel yatkınlık, aşırı kilo ve obezitenin diyabet riskini artırdığını vurgulayan Dr. Can, bu hastalığın tedavisinde beslenme tarzının ve hareketsizliğin önemli olduğunu ifade etti.

Diyetin şeker hastalığında tedavinin temel taşlarından biri olduğunu belirten Dr. Can, hastaların genellikle beslenme alışkanlıklarını değiştirmeden iyileşmek istediklerini ancak böyle bir yöntemin henüz olmadığını söyledi. Amerikan Diyabet Cemiyeti (ADA) ve Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneği (EASD) konsensüs raporunun tip 2 diyabette beslenme tedavisiyle ilgili önerilerini yayınladığını belirten Dr. Can, beslenme tedavisinin doktor kontrolünde diyetisyen tarafından düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Can, sağlık yararları kanıtlanmış gıdalardan oluşan, zararlı olduğu gösterilen gıdaları en aza indiren, uygulanabilir ve sürdürülebilir, bireysel tercihlere uyum sağlayan diyetlerin önerildiğini belirtti. Hastaların sevmediği, yemek istemediği, maddi durumunun el vermediği yiyecekleri söylemelerinin önemli olduğunu ifade eden Dr. Can, diyetisyenlerin bu durumlarda alternatifler sunabileceğini söyledi.

Diyette kalori kısıtlamasının yapılması gerektiğini belirten Dr. Can, tüm diyetlerin şeker düşmesinde fayda sağladığını ancak düşük karbonhidratlı diyetlerin uzun vadede diğer diyetlerle aynı etkiyi gösterdiğini ifade etti. Aralıklı orucun şeker hastaları için uygun olmadığını belirten Dr. Can, Akdeniz diyetinin ise diyabetli hastalarda en iyi sonuçları verdiğini söyledi.

Dr. Can, popüler diyetlerin Akdeniz diyetinin gerisinde kaldığını belirterek, yapılan diyetin uzun vadede sürdürülebilir olması gerektiğini ve kan değerleri ile kiloyu sağlıklı düzeye getiren diyetin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Özge Uğulu