Türkiye'de mevcut enflasyonla mücadele süreci devam ederken, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentileri ise değişmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan hedef tahmininin tutmasının zor olduğunu belirten Ekonomist Güldem Atabay, mevcut ilerlemede enflasyonla birlikte hizmet fiyatlarında da artışlar olduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in açıkladığı Mart Ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yer alan ve yüzde 104 oranda artış gösteren eğitim harcamalarına dikkat çeken Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan ise, "Özel okul maliyetleri artı enflasyonla birlikte zirve yaptı" diye konuştu. 

Whatsapp Image 2024 04 14 At 11.41.22

“Talep azaldı”

 Her ay açıklanan TÜFE oranlarında, Mart ayında yüzde 104 artış oranıyla eğitim harcamaları dikkat çekti. Enflasyonun her alanda arttığını vurgulayan Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, son dönemde özel okullara artan rağbetin, enflasyonla birlikte maliyetlerin artmasıyla önceki dönemlere göre azalma gösterdiğini kaydetti. Ceylan, okul ihtiyaçlarının ailelerin bütçelerini zorladığını belirterek, “TÜFE artışında eğitim yüzde 104 oranında arttı. Her alanında enflasyon sürekli artıyor. Eğitim alanında harcamaların artmasında ortaöğretim harcamalarında bir artış oldu. Özel okul maliyetleri artı enflasyonla birlikte zirve yaptı. Özel okul maliyetleri artmasıyla özel okullara talep azaldı. Devlet okullarında da öğretmenlerin yaşam şartları, okul ihtiyaçları aile bütçelerini zorlamakta” dedi.

“Öğrenciler okulu bırakıyor”

Öğrencilerin artan eğitim maliyetleri nedeniyle okulu bırakma noktasına kadar geldiğini vurgulayan Ceylan, bundan dolayı çocuk işçilerin sayısında artış yaşandığını da belirtti. Eğitim giderlerinde düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Ceylan, “Ortaöğretim öğrencileri artan maliyetler nedeniyle Örgün eğitimi bırakarak dışarıdan okumaya ve ayrıca çalışmaya mecbur bırakılmaktadır. Böylece ailesine katkı sunmaya çalışmaktadır. Özel okul fiyatlarının denetimi düzenli yapılmamaktadır özel okul eğitim ücretlerinin yanında yüksek ücretlerde okul kıyafeti, ders kitap ücretleri, servis, yemek vb. Kalemler zaten istedikleri ücreti almaktadır. Bakanlığın belirlediği ücret bu yıl yüzde 56.89 olmasına rağmen ülkemizde yüzde 150’ye yaklaşan gerçek enflasyon nedeniyle özel okullar bu belirlenen ücretin çok üzerinden kayıtlarda velilerden paralar almaktadır” diye konuştu.

“Özeller devlete dönüşmeli”

“Özel okul fiyatlarının sürekli artması kabul edilen bir durum ancak özel okulların artması kabul edilecek bir durum değil” diyen Ceylan, 2002’de yüzde 1,5 olan özel okul oran sayısının 2023’te yüzde 19 olduğunu vurguladı. Ceylan,  “Eğitim-Sen olarak, sosyal devlette eğitimin parasız olması gerektiğini savunuyoruz.  Özel okullar devlet okullarına dönüştürülmeli” ifadelerini kullandı.

Güldem Atabay

“Hizmet fiyatları arttı”

Her geçen gün artan enflasyonla birlikte TCMB’nin yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 36 rakamının tutma ihtimalinin düşük olduğunu kaydeden Ekonomist Güldem Atabay, yıl sonunda enflasyonun yüzde 45 bandında olabileceğini söyledi. Atabay, enflasyonla birlikte hizmet fiyatlarında da her geçen gün artışlar yaşandığına dikkat çekerek, “Her alandaki mevcut fiyatlar enflasyonla birlikte artış gösteriyor. Dolayısıyla buna eğitim giderleri de dahil oluyor. Öğrencilerin okul masrafları her geçen gün arttığı gibi, özel okul fiyatları da beklenenden hızlı şekilde artıyor. Dolayısıyla hem ülkede artan özel okul sayısı hem de eğitim maliyetleri, enflasyona da etki etmeye devam ediyor. Devlet, enflasyonda istediği hedefe ulaşmak istiyorsa, eğitim gibi önemli alanlardaki fiyat düzenlemesine derhal el atmalı” dedi.

Kaynak: Mutlu Duman