Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla şehirler arası otobüs seferlerinde bilet fiyatları yine zamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan Bayramı’nın 9 gün bayram tatili olarak ilan etmesiyle, bayram için memleketlerine ve tatile gitmek isteyen vatandaşlar otobüslere olan rağbeti artırdı. Bayram için mevcut seferlerdeki doluluk oranlarının arttığını belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Özcan, “Rağbet arttı ancak ekonomik sorunlar nedeniyle eski bayramlar kadar doluluk yok” dedi.

Whatsapp Image 2024 04 02 At 13.36.24

“Doluluk eskiye göre az”

Ramazan Bayramı yoğunluğunu 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinden itibaren hissetmeye başladıklarını vurgulayan TOFED Başkanı Birol Özcan, bayram dolayısıyla ek seferler düzenlemek durumunda kaldıklarını söyledi. Özcan, ekonomik sorunlar nedeniyle eski bayramlarda olduğu kadar yüksek oranda bir doluluk oranı yaşamadıklarını ancak yine de seferlerde boş koltukların kalmadığını kaydederek, “Mazot fiyatlarını göz önüne aldığımızda bayramda eklenen ek seferlerle birlikte bilet fiyatlarına da ek düzenlemeler geldi. Fiyatların yükselmesi her bayram yaşanan bir durum ve bu konuda mevcut ekonomik durumu da göz önünde bulundurarak fiyat zamları yapıldı” dedi.

“Maliyetler fiyatları etkiledi”

Özcan, fiyatların artışına tepki gösterilmesini yersiz bulduğunu vurgulayarak, “Otobüs seferi yapmak kolay bir iş değil. Şoförlerimiz saatlerce direksiyon başında çalışıyorlar. Bayram dolayısıyla artan yoğunlukta daha fazla çalışıyorlar. Otogarlarda alınan ücretler, mazot fiyatları malum. Bunun yanında araçların yıllık ve aylık bakımlarının fiyatları da oldukça yükseldi. Dolayısıyla fiyatlara zam getirilmesi gerekliydi” ifadelerini kullandı. 
Bayram tarifesindeki fiyatlara bakıldığında normalde Ankara-İzmir arası otobüs bileti fiyatları 500 ile 650 TL civarında seyrederken, bayram tarifesine göre bu fiyatlar 700- 750 bandına çıktı. İstanbul- İzmir arası fiyatlar da yine Avrupa Yakası’na giden otobüslerde 800 TL’lerden 900 ile 1000 TL arasında seyrederken, Anadolu Yakası’nda ise fiyatlar 900 TL’leri gördü.

“Korsan seferler durdurulmalı”

Türkiye’nin yollarında bir denetimsizliğin söz konusu olduğunu vurgulayan Özcan, “Biz otobüsçüler olarak denetimlerin artırılmasını istiyoruz. Ancak bu denetimlerin yolda yapılan çevirmelerde sadece şoförün ehliyetini kontrol etmekle sınırlı kalmaması gerektiğini, yolcuların da kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca yollarda yapılan denetimlerin yanı sıra otogarların giriş ve çıkışlarında da bu denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Bazı otobüs firmaları hiç otogara girmeden otogar çıkışından kaçak yolcu alarak sefer düzenliyor. Bunların tespit edilmesini istiyoruz” dedi.
Korsan taşımcılığın önüne geçilmesi için firmaların da yüksek denetimlere maruz bırakılması gerektiğini vurgulayan Özcan, “İstanbul’da günde 300-400 adet sefer korsan olarak gerçekleşiyor. Bunlar otogarlardan değil, otogar dışından ya da şehir içlerinden kalkıyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Ayrıca vatandaşların da toplanıp bir servis aracıyla şehirlerarası yolculuk yaptıklarını görüyoruz. Bunu yapan firmaların da tespit edilip engellenmesi gerekiyor” diye konuştu. 

“Hız rampası gerekli”

Yollarda yapılan hız denetimlerinin de yeterli olmadığına dikkat çeken Özcan, “Bu konuda şoförlerin de denetlenmesi önemli. Araçlara koyulan hız tespit cihazlarının kullanılmadığını biliyoruz. Bu cihazların kontrolü sağlanmalı. Geçmiş bayramlarda bu sorun yüzünden birçok canımızı kaybettik. Virajlara girilmemesi gereken hızlarla girilmesiyle can kayıpları yaşıyoruz. Şoförlerin de bu konuya dikkat etmesi çok önemli. Ayrıca olası bir arıza durumu hasıl olduğunda gerekli olan kaşçış rampalarının da artırılması gerekiyor” dedi.

Kaynak: Sercan Özipekçi