Teknoloji devi Meta, yapay zeka yarışında atılımlarına devam ediyor. Her geçen gün yeni generatif yapay zeka modelleri, özellikler ve araştırmalarla karşımıza çıkıyor. Ancak son günlerde Meta'nın yaptığı en önemli açıklamalardan biri, şirketin yapay genel zeka (AGI) konusundaki hedeflerini paylaşması oldu.

Meta CEO'su Mark Zuckerberg, bu konudaki vizyonlarını paylaştığı videoda, şirketin uzun vadeli hedeflerini açıkladı. Meta bünyesindeki FAIR ve GenAI gibi iki önemli yapay zeka araştırma birimini bir araya getirerek, Meta'nın AGI inşa etme, sorumlu bir şekilde açık kaynak haline getirme ve herkesin günlük yaşamında kullanabilmesi için sunma hedefine odaklandığını belirtti. Peki, yapay genel zeka (AGI) nedir?

Yapay genel zeka (AGI), insan zekasına eşdeğer veya ondan daha üstün yeteneklere sahip, herhangi bir görevi yerine getirebilecek bir makine zekasıdır. Şu anda mevcut olan yapay zeka sistemleri, belirli bir görevi gerçekleştirmek üzere tasarlanmış ve eğitilmiştir. Örneğin, bir arabanın sürücüsüz olarak yol almasını sağlayan bir yapay zeka sistemi, sadece bu görevi yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. Yapay genel zeka ise, herhangi bir görevi yerine getirebilecek şekilde tasarlanmış ve eğitilmiş bir sistemdir. Örneğin, bir yapay genel zeka sistemi adeta bir insan gibi bir arabanın sürücüsüz olarak yol almasını sağlayabilir, aynı zamanda bir şiir yazabilir, bir müzik parçası besteleyebilir veya bir bilimsel makale yazabilir. AGI kavramı bilimkurgu filmlerinden çıkmış gibi duyulsa da günümüzdeki yapay zeka araştırmalarının nihai hedefidir.

Zuckerberg, paylaştığı video boyunca, AGI'ın inşası için Meta'nın yaptığı büyük altyapı yatırımlarına da değindi. Yapay zeka devriminden bu yana sektörde bulunması en güç olan Nvidia H100 işlemcilerinden yaklaşık 600 bin tanesinin bu hedefte kullanılacak olması, Meta’nın konuyla ilgili ciddiyetini ve kararlılığını ortaya koyuyor. Ayrıca, eğer Zuckerberg’in bahsettikleri doğru ise yapay zeka sektöründeki işlemci kıtlığının sebebinin Meta olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.