Piyasa enflasyonunu yüzde 100’leri geçtiği, alım gücünün azaldığı, işletme kredilerinin ise yüzde 60’lara yaklaştığı bugünlerde turizmciler de ne kredi çekip otellerini bakıma alabiliyor ne de yerli turistten beklenen ilgiyi görebiliyor.  Ekonomideki olumsuz tablo turizm tesislerinin satışını da hızlandırdı. Son bir ayda İzmir’in 15 ilçesindeki 157 otel 22 milyar 345 milyon TL’ye satışa çıkarıldı. Çeşme’den Dikili’ye kadar olan sahil bandında yer alan satılık otellerin toplam yatak kapasitesi ise 4 bin 420’yi buldu. Çeşme’de Alaçatı Port içindeki 125 oda ve 250 yataklı 5 yıldızlı otele 5 milyar 700 milyon TL değer biçilirken en ucuz otel içinse 9 milyon 800 bin lira istendi.

Çeşme 1

Yarısı Çeşme’de

İzmir'de 185'i belediye; 269'u ise Bakanlık belgeli olmak üzere toplam 454 turizm tesisi faaliyet gösterirken denize kıyısı bulunan Çeşme, Urla, Seferihisar, Karaburun, Menderes, Foça, Dikili, Bergama, Tire, Karşıyaka, Konak ve Selçuk'taki 4 bin 420 yatak kapasiteli 157 tesis toplam 22 milyar 345 milyon lirayı verecek yeni sahiplerini bekliyor. İzmir'de son bir ayda satışa çıkan 157 turizm tesisinin 79’u Çeşme’de, 14’er adedi Menderes ve Konak, 12’si ise Urla’da yer alırken diğer tesisler de farklı ilçelerde yer aldı. Sadece Çeşme’deki satılık otellerin değeri 14 milyar 143 milyon TL’yi buldu. En pahalı turizm tesisi 5.7 milyar lirayla Çeşme Alaçatı Port içinde 5 yıldızlı 125 odalı otel olurken listenin en sonunda ise Bergama’da 9 milyon 800 TL’lik değere sahip otel yer aldı.

deniz kezer

“Ön görülemiyor”

Coldwell Banker Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Deniz Kezer, piyasada özellikle dövizin değerlenmesinin, bankalardan döviz ile kredi çeken küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri sıkıntıya soktuğunu söyledi. Komşu ülkelerle yaşanan sorunlar ve ekonomik gidişatın, işadamlarının önlerini görmeyi zorlaştırdığına da dikkat çeken Kezer, "Ülkemizdeki olumsuz ortam, işadamlarını bildikleri yurtdışı ülkelere yönelmeye zorluyor. Gerek borçlarını ödeyip ayakta kalabilmek, gerekse yaşanabilecek olumsuzluklara hazırlıklı olmak için turizm tesislerini satışa çıkarıyorlar” diye konuştu.

 “1 sene daha satılamaz”

Artık vatandaşları 5 yıldızlı tatil anlayışından vazgeçtiğini anlatan Kezer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ailece 4-5 günlük tatil için 50-60 bin TL civarında para ödenmek zorunda. Geçtiğimiz yaz villalarda tatil anlayışı artınca oteller de boş kaldı. Örneğin karavancıların da geçtiğimiz yıla oranla 3 kat ciro yaptığını duyuyoruz. Motokaravana 700-800 bin TL ödeyemeyenler ise 90-100 bin TL’ye çekme karavan alıp tatile çıktı. Maalesef yüksek enflasyon ailelerin tatil anlayışını değiştirdi. Bir kaç yıl önce zengin kesimlerin girdiği turizm sektöründe beklentilerini karşılayamayan bu yatırımcılar otellerini satışa çıkardı. Fakat bunların da çoğunun satılacağına inanmıyorum çünkü alan da para kazanamayacak. Onun yerine parasını vadeli olarak bankaya yatırmak daha cazip gelecek. En az 1 sene daha bu otellerin satılması zor.”

Yakup Demir

“20 yıldır yaşamadık”

Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de, 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ve genel seçimin yanı sıra yüksek enflasyon ve tüketiciyi zorlayan zamların sadece turizmi değil tüm sektörleri olumsuz etkilediğini aktardı. Depremin hem içeride hem dışarıda rezervasyonları durdurduğunu kaydeden Demir, böyle bir durgunluğu 20 yıldır yaşamadıklarını ifade etti. Moralsiz bir sezon yaşadıklarını kaydeden Demir, “Günübirlik rezidans ve villa kiralamaları da sektöre darbe indirdi. Zaten satışa çıkan otel sayıları da bunu kanıtlar nitelikte. Bizlerin turizmci olarak isteğimiz, Çeşme’ye sahip çıkılması, Çeşme turizminin siyasi hesaplamalara dahil edilmemesi” dedi.

Kaynak: Murat Ervin