Uluslararası Para Fonu (IMF), yayımladığı son raporda, G20 ülkeleri arasındaki gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yaşanan ekonomik şokların küresel ekonomiyi giderek daha fazla etkilediğini vurguladı. Gelecek hafta yayımlanacak olan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda bu konuya dair detaylar sunulacak.

Raporda öne çıkan önemli noktalardan biri, Türkiye'nin de içinde yer aldığı G20 ülkelerinin artık küresel ekonomik aktivitenin yaklaşık yüzde 30'unu ve küresel ticaretin yaklaşık dörtte birini oluşturduğu gerçeği oldu. Gelişen 10 pazarın ekonomik büyümesinin son 20 yılda sürekli olarak gelişmiş ekonomilerden daha iyi performans gösterdiği belirtilen raporda, özellikle Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye'nin, küresel ekonomiye entegrasyonlarını artırarak büyümeye katkı sağladığı vurgulandı.

Ancak, bu ekonomilerin küresel piyasalardaki etkinliklerinin artmasıyla birlikte yaşanabilecek olası şokların küresel ekonomi üzerindeki etkilerinin de büyüyeceği uyarısı yapıldı. Özellikle son 10 yılda yaşanan yapısal yavaşlamaların küresel aktivite üzerinde daha büyük sonuçlara yol açabileceği vurgulandı. IMF raporunda, 2000'den bu yana G20'nin gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde yaşanan şokların arttığı ve artık gelişmiş ekonomilerdeki şoklarla kıyaslanabilir boyutlara ulaştığına dikkat çekildi.

Gelişmekte olan piyasa ekonomilerindeki şokların diğer gelişmekte olan piyasalarda 3 yıl sonra ortaya çıkan üretim değişiminin yüzde 10'unu etkilediği kaydedilen raporda, bu durumun gelişmiş ekonomilerde ise yüzde 5'ini etkilediği belirtildi. Geleceğe dönük simülasyonlar ise G20'nin gelişmekte olan piyasalarındaki makul bir büyüme ivmesinin orta vadede küresel büyümeyi destekleyebileceğini gösterdi.

IMF raporu politika yapıcıları gelişen piyasalardan gelebilecek daha büyük şok olasılığını yönetmek için yeterli tamponları korumaya ve politika çerçevelerini güçlendirmeye çağırdı.

Kaynak: Haber Merkezi