Bugün sizler için, İzmir’de gezilecek yerler listesi içerisinde kendisine yer bulan Seçuk ilçesinde bulunan Meryem Ana Tabiat Parkı hakkında merak edilen bilgileri sunduk. Kaynak değerleri yüksek bir Tabiat Parkı olan, Meryem Ana Tabiat Parkı’nda tarihi kalıntılara ve arkeolojik anlamda değerli yapılara şahitlik edebilirsiniz...

Meryem Ana Tabiat Parkı Tarihi

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı'nda bulunan bir Katolik mabet yeridir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Anne Catherine Emmerich 3 Ekim 2004 tarihinde Papa II. İoannes Paulus tarafından kutsanmıştır.

Meryem Ana mabeti ne zaman tabiat parkı oldu?

İzmir'in Selçuk ilçesinde 354 hektarlık alana sahip olan Meryem Ana Tabiat Parkı, 2008 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Meryemana Tabiat Parkı sahasında, Meryemana evi bulunurken, Efes Antik Kenti ise, Meryem Ana Tabiat Parkı’nın oldukça yakın mesafede yer almaktadır. 

Meryem Ana Evi: Bülbüldağı'nda Yükselen Katolik Mabet

Bülbüldağı'nın eteklerinde, tarihi Efes şehrine yakın konumlanan Meryem Ana Evi, bir Katolik kutsal mekandır. Selçuk'a sadece 7 km uzaklıkta olan bu ev, 19. yüzyılda yaşamış olan Katolik rahibesi Anne Catherine Emmerich'in (1774-1824) rüyaları sonucu keşfedilmiştir.

Meryem Ana tabiat parkı rüyalar sonucunda mı keşfedildi?

Anne Catherine Emmerich'in rapor ettiği görümler, evin varlığını ortaya çıkarmıştır. Görümler, Emmerich'in Katolik rahibesi kimliğiyle 19. yüzyılda yaşadığı dönemde gerçekleşti. Bu rüyalar, ölümünden sonra Clemens Brentano tarafından bir kitapta toplandı.

Hac Ziyaretleri ve Meryem Ana'nın Evi

Katolik Kilisesi, Meryem Ana Evi'nin gerçekten Meryem Ana'ya ait olup olmadığı konusunda bir yorumda bulunmamıştır. Ancak bu kutsal mekan, keşfedildiği günden bu yana düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Katolik hacılar, İsa'nın annesi Meryem'in Havari Yuhanna tarafından bu taş eve getirildiğine ve cennete alınışına kadar (Katolik doktrinine göre Assumption, Ortodoks doktrinine göre Dormition) burada yaşadığına inanarak ziyaretlerde bulunmaktadır.

Meryem Ana Tabiat Parkı'nı papalar ziyaret ediyor mu?

Meryem Ana Evi, tarih boyunca çeşitli papaların ilgisini çekmiş ve ziyaretlerine ev sahipliği yapmıştır. İlk hac ziyareti, 1896 yılında Papa XIII. Leo tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha yakın bir dönemde, 2014 yılında ise Papa Franciscus tarafından ziyaret edilmiştir. Bu kutsal mekan, Papa'ların ziyaretlerine ve Patriklik Kutsanmalarına layık görülmüştür.

Meryem Ana Tabiat Parkı'nda dua edilir mi?

Dünyaca kutsal sayılan Meryem Ana Evi'ne ziyaret sırasında Hristiyanlar tarafından mumlar yakılır, adaklar adanır ve dilekler dilenir. Meryem Ana kilisesini ziyaret eden Müslümanlar ise Fatiha okumakta dua etmekte. Bir Müslüman, her yerde Allah'a dua edebileceği gibi kilisede de dua edebilir.

Meryem Ana Tabiat Parkı'na nasıl gidilir?

İzmir'in göz kamaştırıcı güzellikteki Meryem Ana Tabiat Parkı, kent merkezinden 87 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Selçuk ilçesi sınırları içinde gizlenen bu doğa harikası park, Selçuk ilçe merkezine yalnızca 8,6 kilometrelik bir mesafede yer alır. Tarihi zenginliklerle bezeli Efes Antik Kenti ise sadece 8 kilometre ötede bulunmaktadır. Ne yazık ki, Meryemana Tabiat Parkı'na toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlamak mümkün değildir. Bu nedenle ziyaretçilerin kendi araçlarını kullanmaları veya Selçuk ilçe merkezine toplu taşıma araçlarıyla gelip ardından Meryemana Tabiat Parkı'na gitmek üzere taksi kiralama seçeneğini değerlendirmeleri gerekmektedir.

Rotayı takip ederek Selçuk ilçe merkezinden Efes Antik Kenti'ne ve oradan da Meryemana Yolu'na doğru ilerleyerek Meryemana Tabiat Parkı'na ulaşmak mümkündür. Bu benzersiz güzellikteki parkın keşfi için biraz çaba sarfetmek gerekebilir, ancak doğanın sunduğu tüm görkemiyle buna kesinlikle değecektir.

Meryem Ana Tabiat Parkı'na otobüsle nasıl gidilir?

Otobüs ile Meryem Ana Evi’ne ulaşmak isterseniz İzmir’den Selçuk otogarına oradan da Meryem Ana Evi’ne kalkan minibüsleri kullanabilirsiniz.

Meryem Ana Tabiat Parkı giriş ücretli mi?

Müzekart geçmiyor. Aracınızı alt otoparka bırakmaya çalışın. Meryemana evi giriş ücreti konusu biraz tartışmalı. Ücretin tamamını Selçuk Belediyesi alıyor, güvenlik Jandarma tarafından sağlanırken, evin giderleri Meryem Ana Derneği tarafından sağlanıyor.

Meryemana Tabiat Parkı’na girişler ücretlidir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ücret listesi, alt kısımda yer almaktadır.

Meryemana Tabiat Parkı 2023 giriş ücreti şu şekildedir;

  • Kişi başı giriş ücreti: 21₺
  • Kişi başı indirimli giriş ücreti: 11₺
  • Bisiklet ile giriş ücretleri: 21₺
  • ATV ve Motorsiklet ile giriş ücreti: 45₺
  • Kamyonet, pickup ve otomobil ile giriş ücreti: 65₺
  • Minibüs ile giriş ücreti: 190₺
  • Midibüs ile giriş ücreti: 315₺
  • Otobüs ile giriş ücreti: 630₺
    Meryem Ana Tabiat Parkı'nda müze kart geçerli mi?

Öncelikle belediyeye ait bir yer olduğundan müze kart geçersiz, girişte araç için 10 tl park parası ve kişi başı 10 tl daha alıyorlar.

Meryem Ana Tabiat Parkı Ziyaret Saatleri

Türk vatandaşları ise 10 TL ödeyerek Meryem Ana Kilisesini ziyaret edebilmektedirler. Meryem Ana Kilisesi Kasım ile Şubat ayında sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

Meryem Ana Tabiat Parkı konumu 

Meryemana Tabiat Parkı Güncel Konum Bilgisi: https://goo.gl/maps/FvWxErxAGQYB9gV5A
Meryemana Tabiat Parkı Güncel İletişim Bilgisi: 0232 743 44 99

Kaynak: Haber Merkezi