EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, maliyet artışlarının rekabet güçlerini olumsuz etkilediğini ve ihracatı düşürdüğünü belirterek, "Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre ihracat performansımızı korumak olumlu bir gelişme. Ancak, Mart ayındaki %6,7'lik gerileme kötü bir senaryonun başladığına işaret edebilir" dedi.

Eskinazi, "Yerel seçim sürecini geride bıraktık ve önümüzdeki dört yıl boyunca başka bir seçim olmayacak olması ekonomiyi tekrar düzeltmek için büyük bir fırsat. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de vurguladığı gibi, bundan sonra odaklanmamız gereken şey Orta Vadeli Programın kararlılıkla uygulanması olmalıdır. Enflasyon nedeniyle yaşadığımız maliyet artışı, satış fiyatlarımızın döviz bazında rakiplerimizin üzerinde kalmasına ve pazar kaybetmemize neden oluyor" şeklinde konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin Mart ayındaki ihracatı incelendiğinde, sanayi ürünleri ihracatında %10'luk bir düşüş yaşandığı ve tarım sektörlerinde de %6'lık bir gerileme olduğu görüldü. Ancak, madencilik sektöründe %19'luk bir artış kaydedildi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDDMİB), Mart ayında %9'luk bir düşüş yaşamış olsa da 236 milyon dolarlık ihracatla birlikte EİB çatısı altında en yüksek ihracat rakamına ulaşan birlik oldu. Diğer yandan, Ege Tütün İhracatçıları Birliği Mart ayında %19,4'lük bir artışla 68 milyon dolardan 81,6 milyon dolara çıkarak, en fazla ihracat artışı sağlayan birlik oldu.

Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün lideri olan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Türkiye genelindeki %1,2'lik su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatındaki gerilemeye rağmen, Ege Bölgesi'nden %5'lik bir artışla 137,3 milyon dolardan 143,8 milyon dolara yükselen ihracatıyla zirvedeki yerini sağlamlaştırdı.

Muhabir: İPEK KIRCA