Alaçatı, İzmir’in en gözde turizm merkezlerinden… Hatta İzmir’in değil tüm Türkiye’nin. Başta eski sokaklar ve eski evler restore edilerek yöresel bir görüntüye bürünmüştü. Ancak sonrasında konu farklı yerlere gitti. Eğlencenin ön plana çıkması konsepti değiştirdi.
Oldum olası eski köylerin ve evlerin restore edilip kazanılması her zaman ilgimi çeker. Bunu daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. İşte tam bu noktada aradığım şeyi şehrin merkezinde buldum.
Narlıdere tarihi Yukarıköy’e gittiğimde gerçekten çok şaşırdım. Narlıdere’nin neredeyse tam merkezinde ben diyeyim küçük Alaçatı, siz deyin Sığacık oluşturulmuş. Binaların arasında farklı bir dünya. 
Narlıdere’nin ilk yerleşim yerlerinden olan Yukarıköy, 300 yıl önce Tahtacı Türkmenleri tarafından kurulmuş. Alevi köyü olarak da bilinen yerleşim yeri, kültürü ve tarihi ile günümüze kadar gelmiş. Ve bu dokusuna bağlı kalarak titizlikle yürütülmüş. Bu oldukça önemli bir kıstas. 
İzmir Valiliği ve Narlıdere Belediyesi iş birliğiyle yürütülen üç yıllık yoğun bir çalışma döneminin ardından Yukarıköy’ün açılışı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Estetik bir görünüme kavuşan tarihi bölge, adeta açık hava müzesi. Tek ve iki katlı yapıların arasında dolaşırken o tarihin ruhunu hissetmemek elde değil. 
10 bin 646 metrekarelik kentsel sit alanı ilan edilen bölgede yapılan çalışmalar kapsamında, 9 adedi tescilli olmak üzere toplamda 122 bina aslına uygun olarak restore edilmiş. Tarihi alanın altyapısı baştan aşağıya yenilenirken peyzaj ve aydınlatma çalışmaları yapıldığını öğrendim. Ayrıca ziyaretçiler için bölgeye 1 kilometrelik yaya yolu ve dinlenme bölümü kazandırılması oldukça iyi.
Ayrıca bölgede geçmişi 1874 yılına dayanan Narlıdere Kültür Evi de yer alıyor. 
Alanın girişinde sizi köy meydanı karşılıyor. Keşif yaparken dikkatimi çeken hususlardan biri Narlıdere Kadın Kooperatifi’ne de yer verilmesi. Bu tarihi bölge yerel halka girişimcilik ruhu kazandırmanın yanı sıra kadın istihdamını destekleyecek. Kadınların ‘Bu toplumda ben de varım’ demeleri açısından önemli bir çalışma.
Hatta Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin’in, ‘Narlıdere’de genç ve kadın işsizliği öne çıkıyor. Bölgemizde sanayi kuruluşları ya da iş merkezleri yok. Turizm ile bu sorunu çözeceğiz. Yukarıköy’de yaşayan kadınlara ekonomik bir değer yaratmak istiyoruz’ açıklamaları beni umutlandırdı. 
Her hafta sonu üretici pazarı kurularak kadınlarımız burada ürünlerini satabilecek ve aile bütçelerine katkı sağlayabilecek. Gerek görüntüsü, gerekse lezzetleri ile bu şöleni kaçırmamanızı tavsiye ediyorum. Ayrıca tarihi alanın kazandırılmasında emeği geçen başta Narlıdere Belediyesi ve İzmir Valiliği olmak üzere herkese teşekkür ederim. 
O tarafa gideceklere bir de bonus benden… Yukarıköy’e 10 dakika uzaklıkta ağaçlar içerisinde bulunan Park Orman… Yaklaşık 3 yıldır faaliyette olmasına rağmen ilk kez gittiğim tesise bayıldım. Yeşillikler arasında şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kafanızı dinleyebiliyorsunuz. Yiyecek ve içecek seçenekleri bol. Ancak hafta içi giderseniz daha sakin olur kanaatindeyim… Her iki alan için iyi keşifler.