Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinin adını uluslararası platformda duyuran Bayramiç beyazı, sadece bu bölgeye özgü bir nektarin çeşidi. Eşsiz aromasıyla dikkat çeken bu meyve, Türkiye'de coğrafi işaret tescilli bir üründür. İşte Bayramiç beyazı hakkında bilmeniz gerekenler.

bayramic-beyazi-nedir-ne-ise-yarar-bayramic-beyazi-diyeti

Bayramiç Beyazı'nın Özellikleri

Bayramiç beyazı, diğer nektarin türlerine kıyasla farklı bir aromaya, tadı ve renge sahip. 2013 yılında Türkiye'de coğrafi işaret tescili alarak adını duyuran bu nektarin, bölgesel özelliklerini koruyarak sadece Bayramiç'te yetişiyor. Bölgenin kendine özgü toprağı, meyveye farklı bir nitelik kazandırıyor.

bayramic-beyazi-nedir-ne-ise-yarar-bayramic-beyazi-diyeti1

Nerede ve Nasıl Yetiştirilir?

Kazdağları'nın kucakladığı Bayramiç ilçesi, Bayramiç beyazının ana yurdudur. Bu özel meyve, ilçede 7 bin dönüm alanda üç farklı dönemde; erkenci, orta ve geç, yetiştiriliyor. Yetiştirme süreci, önceki yıllarda kaliteli ürün veren ağaçlardan alınan tohumlarla başlıyor. Diğer nektarin türlerinden daha dayanıklı olan Bayramiç beyazı, bu tohumlar sayesinde bölgenin doğal şartlarında yetişiyor.

bayramic-beyazi-nedir-ne-ise-yarar-bayramic-beyazi-diyeti2

Bayramiç Esintili Diyet Önerisi

Sabah:

  1. Yulaf ezmesi üzerine taze Bayramiç beyazı dilimleri ve ceviz.
  2. 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu ya da yeşil çay.

Ara Öğün:

  1. Az yağlı yoğurt üzerine chia tohumu ve bal.

Öğle:

  1. Zeytinyağlı taze sebze sote (domates, biber, patlıcan vb. Bayramiç sebzeleriyle).
  2. Tam buğday ekmeği (2 dilim).
  3. Ayran ya da taze sıkılmış limonata.

Ara Öğün:

  1. 10 adet badem veya fındık.
  2. 1 bardak bitki çayı.

Akşam:

  1. Izgara ya da buğulama tavuk göğsü ya da balık.
  2. Kinoa veya bulgur pilavı.
  3. Mevsim salatası (Bayramiç domatesi, salatalık, yeşillikler).

Ara Öğün:

  1. 1 dilim tam buğday ekmeği üzerine az yağlı lor peyniri ve 1 tatlı kaşığı reçel.
Kaynak: Haber Merkezi