Merak dolu gözlerle araştıranlar için Arda Türkmen'in eşsiz yemek tarifleri biri olan Firikli Kuru Patlıcan Dolması, mutfaklarına lezzet katmak isteyenlerin favorisi haline geldi. Arda Türkmen Firikli Kuru Patlıcan Dolması tarifi: Arda Türkmen Firikli Kuru Patlıcan Dolması nasıl yapılır? Arda Türkmen'in ustalığı ve özgün tarif anlayışıyla hazırlanan bu dolma, damakları şenlendiren bir lezzet şöleni sunuyor. İşte, merak edenler için Arda Türkmen'in kaleminden Firikli Kuru Patlıcan Dolması'nın incelikleri ve yapım sırları...

Arda Türkmen Firikli Kuru Patlıcan Dolması tarifi

Dolma Malzemeleri

  • 30 adet kuru patlıcan
  • 1 su bardağı firik bulguru
  • 250 gr az yağlı kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet taze nane
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kimyon

Sosu Malzemeleri

  • 2 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber

Üzeri Malzemeleri

  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Pul biber
  • Nane

Hazırlanışı: Kuru patlıcanları ılık suda 30 dakika bekletin. Firik bulgurunu ılık suda 15 dakika bekletin. Soğanı ve sarımsağı ince doğrayın, maydanozu ve naneyi kıyın. Kıyma, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, zeytinyağı, tuz, karabiber ve kimyonu bir kapta yoğurun. Süzülmüş firik bulguru ve kıyılmış maydanozu ekleyip tekrar yoğurun.

Patlıcanların içlerini oyup tuzlu suda 10 dakika bekletin. Patlıcanları hazırladığınız harç ile doldurun. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, domates salçası ve biber salçasını kavurun. Üzerine su, tuz ve karabiber ekleyip kaynatın.

Dolma tenceresinin dibine patlıcan dilimleri yerleştirin, dolmaları tencereye dizin ve sosu dökün. Kapağını kapatıp kısık ateşte 40-45 dakika pişirin. Pişen dolmaları servis tabağına alın. Süzme yoğurt, pul biber ve nane ile süsleyerek servis yapın.

Püf Noktaları: Kuru patlıcanları fazla haşlamamaya özen gösterin. Firik bulgurunu aşırı suda bekletmeyin.

Harcı hazırlarken baharat miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Dolmaları pişirirken ara sıra kontrol edin ve gerektiğinde su ekleyin. İsteğe bağlı olarak dolmaların sosuna rendelenmiş domates de ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kaynak: HABER MERKEZİ