Son dönemde Almanya'da siyasi bir dönüşümün işaretleri belirmeye başladı. Bu dönüşümün merkezinde ise DAVA Partisi yer alıyor. Peki, DAVA Partisi nedir ve Almanya siyasetinde nasıl bir rol üstleniyor? Kullanıcılar, bu yeni parti hakkında detaylı bilgi arayışındalar. Özellikle, DAVA Partisi'nin Almanya seçimlerine girecek mi olduğu konusu oldukça merak ediliyor. İşte, bu soruların cevapları ve DAVA Partisi'nin siyasi geleceği hakkında ipuçları...

Almanya'da kurulan DAVA partisi nedir? 

Almanya'da 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacak olan DAVA Partisi (Çok Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak), ülkedeki çeşitli bankaların kuruluş hesabı açma engeline takıldı. Partinin önde gelen üyelerinden avukat Fatih Zingal, parti adına banka hesabı açmak için bir dizi bankayla görüşüldüğünü ancak hiçbirinin gerekçe göstermeksizin hesap açmadığını ifade etti. Zingal, "Bankalarla görüşmelerimiz sonuçsuz kaldı, hiçbir neden göstermeden hesap açmıyorlar. Bazıları ise partimize hesap açmaları durumunda itibarlarının zarar göreceğinden endişe ediyor. Bu, demokratik anlayışa aykırı bir durum" dedi. Federal Seçim Komisyonu, DAVA Partisi dahil olmak üzere 35 siyasi oluşumun 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmasını onayladı. DAVA Partisi, Almanya'daki seçimlere girmeye hazırlanırken, medyada büyük yankı uyandırmıştı. Parti, Bild gazetesinde "AKP'nin Almanya şubesi" olarak nitelendirilirken, "Erdoğan'ın Almanya'daki partisinin 5 milyon seçmen kitlesi olacağı" iddiasıyla yer aldı. Gazete, DAVA Partisi için "katı milliyetçi, anti-demokratik, İslamcı özellikler taşıyan ve İsrail'den açıkça nefret eden bir parti" ifadelerini kullandı. Partinin, "pragmatik ve ideolojiden arındırılmış bir mülteci politikası" çağrısında bulunduğu belirtildi. Partinin başkanı Tevfik Özcan ve önde gelen üyeleri avukat Fatih Zingal, Dr. Ali İshan Ünlü ve Dr. Mustafa Yoldaş olarak belirtildi. DAVA Partisi'nin kurulması Alman siyasetçilerden çeşitli tepkiler aldı. Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, "Erdoğan'ın burada seçimlere girecek bir kolu, ihtiyacımız olan son şey" derken, SPD Eş Başkanı Saskia Esken, Türk kökenli vatandaşlara Almanya'nın bir bütün olduğunu ve bölücü eğilimlere izin vermeyeceklerini vurguladı. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Jens Spahn, Almanya'da bir başka aşırı partiye izin verilmemesi gerektiğini belirtirken, CDU'nun iç politika sözcüsü Christoph de Vries, federal hükümetin böyle bir partinin kurulmasını hafife almaması gerektiğini söyledi.

DAVA partisi Almanya seçimlerine girecek mi?

DAVA isimli oluşum, yazılı bir açıklama ile 2024 Avrupa Parlamentosu seçimleri için Almanya genelinde aday listelerini sunarak siyasi arenadaki yolculuğuna resmen start verdiğini duyurdu. Bu adım, siyasi sahnedeki varlık hedeflerine ilk önemli adımı oluşturuyor. Açıklamada, gazeteci Teyfik Özcan'ın liderliğindeki DAVA'nın kadrosunda, tanınmış Alman avukatlarından Fatih Zingal, Almanya Federal Liyakat Nişanı sahibi Dr. Ali İhsan Ünlü ve Dr. Mustafa Yoldaş gibi isimlerin yer aldığı belirtildi. DAVA'nın amacının, mevcut partilerin temsil etmediği birçok vatandaş için yeni bir siyasi merkez oluşturmak olduğu belirtildi. Açıklamada, "Misyonumuz, bugüne kadar siyasi kararlarda yeterince temsil edilmemiş olanların güçlü bir sesi olmaktır. DAVA, bu siyasi boşluğu dolduracak ve kararlı bir şekilde siyasi katılıma adanmıştır. Çeşitlilik ve hoşgörüye dayalı bir yaklaşımla, milliyetçiliğe, yabancı düşmanlığına, Müslüman karşıtı ırkçılığa ve antisemitizme karşı kesin bir tavır sergiliyoruz" denildi. Açıklamada, Almanya genelinde 2024 Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik aday listesiyle siyasi yolculuğa başlandığı vurgulandı.Partinin 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılabilmesi için 4 bin imzaya ihtiyacı vardı ve Zingal'e göre son beş hafta içinde ülke genelinde 11 bin imza toplandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ