Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. 23 Nisan 1929'dan bu yana her yıl Türkiye'nin her yerinde coşkuyla kutlanan ve 23 Nisan 1979 yılından bu yana ise uluslararası boyuta ulaşan "Çocuk Bayramı"nın, Türkiye'de bir de arka yüzü var. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel hazırladığı "İstatistiklerle Çocuk" bülteninde, 2023 yıl sonu itibarıyla Türkiye'de yaşayan 22 milyon 206 bin 34 çocuktan, 15-17 yaş aralığında yüzde 22,1'inin çalışmak zorunda kaldığını açıkladı. İşgücüne katılmak zorunda kalan çocuklardan cinsiyete göre ise yüzde 32,2'sini erkek çocukları, yüzde 11,5'ini ise kız çocukları oluşturuyor. Tüm bayramlarda olduğu gibi 23 Nisan'da da çocukların yine sokaklarda çalışmak zorunda olduklarını söyleyen İzmir Seyyar Satıcılar Dernek Başkanı Evren Laçin, "Bu çocukların yaşayabilmesi, karnını doyurabilmesi için çalışmaları şart" dedi.

Evren Lacin Yenibakis

"Çalışmaları şart"

İzmir Seyyar Satıcılar Dernek Başkanı Evren Laçin, tüm bayramlarda oludğu gibi 23 Nisan'da da çocukların yine sokaklarda çalışmak zorunda kaldığını söyledi. İzmir'de 250 bin sokak emekçisi olduğunu söyleyen Laçin, "Bunun yüzde 2'sine yakınını yani yaklaşık 3 bin 500'ünü 12 ila 18 yaş arasındaki emekçilerden oluşuyor. Bu çocuklar için bayramın tek anlamı var o da çalışmak” dedi. Bu çocukların midye, peçete, mendil, çiçek gibi ürünlerin yanı sıra sokaklarda çekçek tabir edilen arabalarla geri dönüşüm malzemesi topladığını da aktaran Laçin, günlük kazançlarının ise 250 ila 350 lira arasında değiştiğini kaydetti. Çocuklarla zaman zaman bir araya gelip onların dertlerini dinlediklerini kaydeden Laçin, “Birçoğu annesiz veya babasız. Bir kısmının ise ne annesi ne da babası yok. Bu çocuklar için okula gitmek hayal gibi bir şey. Çünkü bu çocukların yaşayabilmesi, karnını doyurabilmesi için çalışmaları şart. Bir kısmı hafta için okul saatleri dışında çalışırken bir kısmı da 23 Nisan, 19 Mayıs demeden tüm bayramlarda sabahın erken saatlerinden itibaren sokaklarda” diye konuştu. 

"Bayram onların hayali"

Bu çocuklar için bayramın sadece bir kelime olduğunu, gerçek anlamını hiç bilmediklerini belirten Laçin, “Ne tiyatroyu ne de sinemayı bilmeyen, ömründe bir kez bile sinemada film izlememiş bu çocuklar. Günlük kazançlarıyla bir çikolata aldıklarında dünyanın en mutlu insanı oluyorlar. Sahipsiz, kimsesiz, umutsuz olan bu çocuklarımıza umarım ileride gerçekten bayram yapmalarını sağlarız. Geleceğimiz olan İzmir’deki bu 3 bin 500 çocuk bir gün bayramlıklarını giyip, akşam ne yiyeceğini düşünmeden arkadaşlarıyla eğlenmeyi, bayramı gerçek anlamda yaşamayı hayal ediyor. Umarım bu hayallerini gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

"Su satarak evi geçindiriyorum"

Konak'ta su satarak para kazanmaya çalıştığını belirten 12 yaşındaki İ.Ç. ailesinde çalışan tek kişinin kendisi olduğunu söyledi. Ailesiyle birlikte Konak'ta yaşadıklarını ve babasının 3 yıl önce iş kazasında hayatını kaybettiğini belirten İ.Ç. "Babam 3 yıl önce çalıştığı inşaatta geçirdiği kazada hayatını kaybetti. Babam öldüğünde annem en küçük kardeşime hamileydi. Bir süre elimizdeki parayla idare etmeye çalıştık. O zaman ben ilkokul 2'nci sınıfa gidiyordum. Annem en küçük kardeşim doğana kadar birkaç işte çalıştı ancak kardeşim doğduğunda çalışamadı. Evde annem ve 3 kardeşim var. Onlara bakmak için çalışmak zorunda kaldım. Bu suları satarak anneme yardım etmeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı. 
Bir günde Konak'tan Alsancak'a, hatta bazen Basmane'nin dar sokaklarına kadar giderek kağıt topladığını ve bunları geri dönüşüm yapan fabrikalara satarak para kazanmaya çalıştığını söyleyen 6 yaşındaki A. K. ise, sığınmacı olarak geldikleri Türkiye'de kalmak zorunda kaldıklarını söyledi. A. K. annesinin bir terzinin yanında, babasının ise bir inşaatta çalıştığını kaydederek, "6 tane kardeşim var. Benden büyük bir ağabeyim var. O da babamın yanında çalışıyor. Ben de kağıt toplıyorum. Diğer kardeşlerim küçük. Aileme yardımcı olmak için okulu bırakmak zorunda kaldım. Kardeşlerim ilkokulda okuyor. Biz de ağabeyimle birlikte çalışarak anne ve babamıza yardımcı oluyoruz" diye konuştu. 

Kaynak: Murat Ervin