Çeşme üçte bir!..
Reklam
Reklam
Uğur Tingür

Uğur Tingür

utingur@hotmail.com

Çeşme üçte bir!..

14 Ekim 2019 - 06:17

İzmirin Çeşme ilçesi eskiden şarap bağları, sakız ağacı ve anasonu ile ünlü bir ilçe idi. Şimdi işe bunlardan ikisi hayata geçirildi.
1960'lı yıllarda Çeşme Ayayorgi Koyu'nda denize girerdim. Çeşme'den bu koya giderken birçok yerde bağlar vardı, kırmızı üzüm yetiştirilirdi. Çeşme girişinde teras biçiminde birçok bağ yerleri bulunurdu ama boştu.
İzmir'in kurtuluşunda Halide Edip Adıvar'ın yazdığı kitaplardan birinde Çeşme'ye giderken birçok bağların arasından geçtik diye yazmıştı.
Şimdi ise bu bağları Sevilen Şarapları sahiplerinden mehrum Günhan Güner tekrar canlandırmıştı.
İki sene önce yazdığım bir yazı vardı, sakız ağaçları ile ilgili. Bu ağaçların tekrar canlandırılması lazım demiştim. Tarım müdürlükleri bu bölgede birçok sakız ağacı fidanı dağıtılar. On sene sonra bu ağaçlardan iyi bakılırsa ürün alınabilir.
Geçtiğimiz günlerde ise Çeşme Belediyesi Alaçatı'da eski sakız ağaçlarının bakımını yaparak 40 sene sonra bu ağaçlardan ürün aldı.
Kilosu 300 Euro'dan olan sakız ağacı ürünü satışa çıkarıldı.
Çeşme, anasonu  ile ünlü bir ilçe idi ama şimdi hiçbir anason tarlası yok. Nedeni basit, tarlalara yazlık oldu. Tekel Çeşme anasonunu Kulüp ve Altınbaş rakılarında kullanıyordu.
O dönemlerde rakı fabrikaları Çeşme anasonunu almak için sıraya giriyorlardı, daha sonra rakı imalatında üzüm ve incir ön plana çıktı, anason alımları düştü ve Çeşmeli turizme önem verince tarlalar ev oldu. 
İşte İzmir'in Çeşme'sinin üç önemli ürünü bunlar. Bağlar ve sakız ağaçları canlanıyor ama anason yok oluyor...


Bu resimde eski bir İzmir klasiği bizlerin deyimiyle gevrekçi (simitçi). Eskiden gevrekler ne kadar büyükmüş ama şimdi çok ufak. Bu da eskilerden Türkiye ekonomisinin ne günlere geldiğinin göstergesi! 

YORUMLAR

  • 0 Yorum