Reklam
Reklam
Reklam
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

harunrasituysal@gmail.com

Tereyağı kovid-19'a karşı iyi bir besin

13 Mayıs 2020 - 07:06

Türkiye’yle birlikte şu anda dünyada da yoğun bir şekilde konuşulan “koronavirüs(kovid-19) salgını”bütün gündemi alt üst etmiş durumda. İnsanlar sağlıklarını direk ilgilendiren kovid-19’u konuşurken, diğer gündemlerle ilgili yazı yazmanın ne kadar zor olduğunu görüyoruz. Bağışıklık sistemi daha düşük olanlarda daha çok etkili olan kovid-19 gündemine tereyağı ile katkıda bulunayım istedim.
Bir kere tereyağının içeriğindeki fosfolipidler beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturuyorlar. Bu nedenle her birey özellikle de çocuklar için tereyağı son derece önemli bir gıda.
Tereyağı vücut için gerekli olan ve çocukların zekâ gelişiminde de önemli rol oynayan omega3 gibi doymamış yağ asitlerinide bünyesinde bulunduruyor. Özellikle linol ve araşidon asitleri, gelişim için çok değerli. Bu sebepten bunlara “temel yağ asitleri” deniliyor. Temel yağ asitleri,insan vücudu tarafından meydana getirilemediği gibi, tereyağının haricinde, diğer yağlarda da uygun miktar ve oranda bulunmuyor. Bunların yokluğu ise çocuklarda gelişmeyi büyük ölçüde engelliyor, bağışıklık sistemimi zayıflatıyor.
Yine tereyağı sadece sütten gelen saf, doğal ve yüksek yağ oranı ile zengin bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, beslenme ve sağlık açısından son derece önemli olan A, D, E ve K vitaminleri içermesi nedeniyle de beslenmede önem taşıyor
Bunlardan A vitamini metabolizmanın sağlıklı olarak çalışmasında son derece önemli.  A vitamini eksikliğinde çocuklarda diş ve diş eti hastalıkları başta olmak üzere gece körlüğü, saç dökülmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. A vitamini bireylerde bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı oluyor.

Yaşlılarda E vitamini
Sağlık için diğer önemli bir vitamin de E vitamini. Tereyağı, hayvansal yağlar ile yağlı süt ürünlerinde daha fazla bulunan E vitamini yaşlılarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu durum kovid-19’un daha çok etkilediği yaşlılar için daha çok önemli hale geliyor.

Tereyağı kolesterol ilişkisi
Yıllarca yumurtanın olduğu gibi tereyağının da yüksek düzeydekolesterol içerdiği yazıldı/söylendi. Sonradan her ikisi için de yazılan/söylenenlerin birer şehir efsanesi olduğu ortaya çıktı. Aslında mesele tereyağını kötüleyip, margarinin önünü açmaktı ve o dönemde ülkeye büyük şirketlerin margarinleri girdi.
Diğer taraftan tereyağının bir diğer önemli özelliği de vücutsıcaklığında sıvı olması. Bu nedenle insanların damarlarında sıvı olarak dolaşıyor. Bu da damar sertliği olasılığını ortadan kaldırıyor.
Tereyağı gibi sağlıklı gıdalarla beslenmenin kovid-19 hastalığını yenmeye yardımcı olacağını unutmamakla birliktegıdaların mucize olmadığını asıl tedavinin hastanelerde yapılacağını da bilelim…
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum