Reklam
Reklam
Reklam
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

harunrasituysal@gmail.com

Nasıl bir gıda…?

29 Ocak 2020 - 07:52

Geleneksel, endüstriyel, iyi tarım ve organik tarım olmak üzere gıda üretim süreçlerini dört grupta toplayabiliriz.
Endüstriyel tarımın girdiği ülke ve bölgelerde geleneksel tarım sistemi yok oluyor. Endüstriyel tohumlar daha yüksek verim verdikleri için köylüler tarafından daha çok tercih ediliyorlar.
Ancak bunların yüksek verim şansları sulama, gübreleme ve ilaçlama ile oluyor. Bu tohumların kullanılması, gübre desteği gibi çeşitli destekler verilerek ve tohumculuk kanunu gibi bazı kanunlar çıkarılarak hükümetler tarafından da destekleniyor.
Endüstriyel tohumların kullanıldığı tarım sisteminde kullanılmak zorunda kalınan girdiler toprağı, suyu ve havayı kirletiyorlar.
Bu durum 1980’lerden itibaren iyi tarım ve organik tarım yöntemlerinin ortaya çıkmasına ve gelişmelerine neden oldu. Çünkü tüketicilerin sağlık kaygıları ile birlikte çevre ve hayvan refahıkaygıları da gittikçe arttı.
Endüstriyel tarım ikinci dünya (paylaşım) savaşından sonra beslenme kaygısı ile Birleşmiş Milletler (BM)’e bağlı devletlerce desteklendikten sonra gelişti. Endüstriyel bitkilerin tohumları yerel tohumların alternatifi oldu ve yerel tohumların çoğu bugün tarlalarla buluşamazken, kıyamet gününde kullanılmak üzere gelişmiş ülkeler ve Çok Uluslu Şirketlerin (ÇUŞ) kurdukları Norveç Svalbard Takımadası'ndakikasaya giriyor.
Yani endüstriyel tohum kullanımının patentlenmesi çok uluslu tohum şirketler tarafından hükümetlere dayatılıyor. Köylüler ektikleri tohumdan tohumluk ayıramazken, her yıl ayni şirketlerden tohumluk satın almak zorunda kalıyorlar.
Düşününüz toprağınız, suyunuz, ilacınız, gübreniz var ama tohumunuz yok. Tohum tarımın “A” sı olduğu için çok uluslu şirketler suyun yanı sıra tohum üzerinden gıdayı da ele geçiriyorlar. Bunun ötesi bütün bilgelerin de (kimlik, ehliyet, banka kartı bilgileri vs) yer alacağı “çip” düzeni olacak. Böylece tohumdan sonra insanlar da patentlenecekler.
Hibrit ve GDO’lu tohumların kullanıldığı endüstriyel tarım ürünleri yukarıda da belirttiğim gibi başta sağlık kaygıları nedeniyle yerini yavaş yavaş kontrollü bir tarım sistemi olan iyi tarıma ve sentetik kimyasalların kullanılmadığı organik tarıma bırakıyor. 
Bu arada çeşitli tüketici grupları, belediyeler, çiftçi örgütleri yerel tohumları canlandırmak için uğraşıyorlar. Bu durum son derece olumlu olmakla birlikte, yelpazenin daha da genişlemesi gerekiyor.
Gıda ile sağlık arasında doğrudan bir ilişki olduğunu biliyoruz. Kötü gıda hastalıkları tetiklerken, sentetik kimyasalların kullanılmadığı yerel tohumlardan elde edilen gıdalar sağlığın korunmasını sağlıyorlar.
O zaman başlıktaki soruya gelelim. Nasıl bir gıda? Sizce…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum