Reklam
Reklam
Reklam
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

[email protected]

Mikroplar nasıl bulaşıyor?

31 Mart 2021 - 07:35

Etrafımızdaki havada, başta ellerimiz ve bağırsak sistemimiz olmak üzere vücudumuzda, sularda ve gıdalarda milyarlarca mikrop (mikroorganizma) bulunuyor. Bunlar küçük mikroskobik canlılar oldukları ve sadece mikroskop altında görülebildikleri için insanlar tarafından algılanmaları zor oluyor.
Genellikle hastalık durumunda doktor tarafından telaffuz edildiğinde insanlar bu gerçeklikle karşı karşıya kalıyorlar.
Her yerdeler…

Bu milyarlarca mikrop farklı kaynaklardan insanlara bulaşıyorlar. Bunlardan en önemlilerinden ikisi su ve toprak. Bunlardan başka bitkiler ve bitkisel ürünlerden de insanlara mikroplar bulaşabiliyor.

Gıda kaplarıda bazen mikrop yuvası olabiliyor. Bunların üzerinde bulunan mikropların türü ve sayısı, işlenen gıdanın çeşidine, bu kapların gördüğü muameleye, depolama koşullarına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiyor.

Hayvan ve insanların bağırsak sistemleri özellikle hastalık yapan mikropların bulaştığı yerler. Koli basili diye halk arasında adlandırılan mikrobun kaynağı da bu sistemler.

Diğer yandan gıda işçilerinin ellerinde ve elbiselerinin dış yüzeyinde bulunan el, kol, burun boşluğu, ağız ve vücudun diğer kısımlarında da mikroplar yaygın olarak bulunuyorlar. Bu mikroplar temelde bağırsak kökenli olup, kişiler sanitasyon kurallarına uymadığında buralardan gıdalara bulaşıyorlar.

Bir diğer yaygın bulaşma kaynağı da hayvan yemleri. Bakteri, küf ve maya gibi mikropların biri veya hepsi hayvan yemlerinde bulunabiliyor. Yine hayvan deri ve postları üzerinde bağırsak orijinli mikroplara rastlanıyor.

Hava, toz, böcekler, kemirgenler, sinekler, kuşlar ve kullanılan katkı maddeleri mikropların gıdalara bulaşma yollarından birkaçını oluşturuyor.
Hastalık yapıyorlar…

Bu yollarla insanlara bulaşan mikroplardan hastalık yapıcı (patojen) olanları çeşitli hastalık ve zehirlenmelere neden oluyorlar.

Hastalıklar arasında çok olmakla birlikte örnek olarak verem, tifo, tifüs, grip, sarılık, brusellayı sayarken zehirlenmelerin başında mantar, konservelerden insanları zehirleyen botulinumu en başa koyabiliriz.
Bunlardan başka daha kolay atlatılabilen gıda zehirlenmeleri de bulunuyor. Ancak bunlardan bazıları gıda dışı zehirlenmeler ile ayni belirtileri gösteriyor.

Hastalığın gıda kaynaklı olup olmadığının belirlenmesi için bazı ipuçlarına gereksinim bulunuyor. Bunların en önemlileri; herhangi bir gıda tüketildikten sonraki yetmiş iki saat içerisinde ve aynı gün gıdayı tüketen birden fazla kişide belirtilerin görülmesi gerekiyor.

Bunların olmaması sağlıklı gıda tüketmeye ve hijyene bağlı. Hele sıcaklarda bu tür olayların daha fazla arttığını görüyoruz.

Önümüz yaz ve bu nedenle aman dikkat diyorum…


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
test