Reklam
Reklam
Reklam
Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

Prof. Dr. Harun Raşit Uysal

harunrasituysal@gmail.com

İzmir; tarımın marka şehri

22 Ocak 2020 - 07:32

İzmir;
Turizm kenti…
Sanayi kenti…
Liman kenti…
İhracat kenti…
Fikir kenti…
Olarak biliniyor. Tarım kenti olduğu ise bilinmiyor.
Nasıl bir tarım kenti olduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir broşürden anlatalım.
İzmir’de toplam 146 çeşit bitkisel ürün üretiliyor. İzmir, bunlardan silajlık mısır, enginar, turşuluk hıyar, dış mekan süs bitkileri, kesme çiçek, karanfil ve kasımpatı üretiminde Türkiye’de birinci, salçalık domates, mandalina, yaş incir, kestane, iç mekan süs bitkileri ve kiraz üretiminde ikinci, patates ve zeytin üretiminde beşinci ve kütlü pamuk üretiminde ise altıncı sırada yer alıyor.
Yine süt üretiminde başkent konumundayken, en fazla süt desteklemesi alan kent unvanını da kimseye bırakmamış. 762 bin 500 adet hayvan varlığı ile hayvan yetiştiriciliğinde çok önemli bir konumda. Hayvan başına süt verimi 7,480 litre ile Türkiye ortalamasının çok üzerinde olup AB ortalamasına yakın.
İzmir organik tarım merkezi gibi çalışıyor. Sertifikasyon ve kontrol kuruluşlarının çoğunluğu burada ve aynı zamanda önemli oranda üretim alanına sahip.
Yine sahip olduğu 629 kilometrelik kıyı şeridi ile su ürünleri üretiminde büyük bir potansiyele sahip. Kayıtlı balıkçı teknesi bakımından Türkiye’de ikinci sırada yer alıyor.
Tarım ürünleri ihracatı bakımından da oldukça iddalı. Tütün, kuru meyve, zeytin ve zeytinyağında birinci, su ürünleri ihracatında ise ikinci sırada geliyor.
Gıda sanayi açısından da İzmir çok önemli. Türkiye’nin ilk özel sektör süt fabrikası İzmir’de kuruldu. İki büyük bira fabrikası halen faaliyette. Merkez, çeper ve ilçelerde gıda üreten onlarca fabrika bulunuyor. Şu anda büyük süt fabrikaları başta Tire Organize olmak üzere değişik ilçelerde faaliyet gösteriyorlar. Büyük bir meyve suyu fabrikası da Kemalpaşa’da üretim yapıyor.
İzmir bazı gıda ürünlerinde de marka kent konumunda. Örneğin İzmir tulum, Bergama deri tulum, boyoz, İzmir gevreği bunların en çok tanınanları. Bunların yanı sıra Seferihisar Armola, Tire Çamur, Karaburun Kopanisti gibi peynirler de tanınmaya başlandı.
Türkiye’nin en başarılı tarımsal kooperatifleri de burada bulunuyor. Okul sütünü ilk başlatan, devlet yapmaya başlayınca da, okul öncesi çocuklara süt veren ilk kent.
Çiğdeme çiğdem, gevreğe gevrek diyen tek kent.
Daha ne diyelim!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum