Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Fatma İnan

Fatma İnan

fatmaainn@gmail.com

Koronavirüse karşı 'takviye'ye yüklendik

04 Haziran 2020 - 06:57

Koronavirüsle mücadele için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğine sürekli olarak vurgu yapılınca, gıda takviyesi olarak adlandırılan vitamin ve minerallerin kullanımı arttı. Gerçekten de birçoğumuz salgının ilk günlerinden itibaren eczanelere koştuk, bu tür ürünlerden hangisini ‘bulabilirsek’ aldık. Bulabilirsek diyorum çünkü gerçekten bir talep patlaması yaşandı ve ürünler yok satar hale geldi.
Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği (GTBD) tarafından yaptırılan bir anket de yaşanılan bu durumu sayısal verilerle ortaya koydu.  Nielsen’e yaptırılan ‘'Gıda Takviyesi Kullanımı ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçümü' anketini değerlendiren GTBD Başkanı Samet Serttaş, “Türkiye’deki gıda takviyesi kullanımı, koronavirüs döneminde gıda takviyesi kullanımı ve beslenme alışkanlıklarının değişimini görmek için büyükşehirler başta olmak üzere 12 şehirde, 18 yaş ve üzeri 600 kişinin katıldığı bir anket çalışması gerçekleştirdik. 23-25 Nisan tarihleri arasında, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon ve Edirne’de yapılan anketin sonucuna göre, ankete katılanların yüzde 71’i koronavirüs döneminde bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullandığını, yüzde 37’si bu dönemde gıda takviyelerine daha fazla güvendiğini söyledi'' ifadelerini kullandı.
Serttaş, son 12 ay içerisinde gıda takviyesi kullananların yüzde 29’unun, salgın döneminde daha sık gıda takviyesi aldığını da vurguluyor. Serttaş, “Bu sonuçlara göre her 4 kişiden 1’i, koronavirüs döneminde bağışıklığını arttırmak için gıda takviyesi kullanıyor. Bu dönemde bağışıklığını arttırmak için gıda takviyesi kullananların oranının kadınlarda erkeklere kıyasla anlamlı oranda daha yüksek olduğu görülüyor. Koronavirüse karşı kullanılan gıda takviyeleri arasında da ilk sırada yine C ve B2 vitaminleri yer alıyor'' diyor.
Anketin diğer sonuçları ise şöyle: Katılımcıların yüzde 52’si son 12 ayda gıda takviyesi kullanmış. Gıda takviyesi kullanımı kadınlarda erkeklere oranla daha yüksek. Katılımcıların yüzde 55’i daha çok kış mevsiminde gıda takviyesi kullanıyor. Dört mevsim düzenli gıda takviyesi kullananların oranı ise yüzde 26. Son 12 ayda gıda takviyesi olarak tüketilen gıdaların başında C ve B12 vitaminleri geliyor.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
test