#zeytinyaginitani
Bilge Keykubat

Bilge Keykubat

bilge.keykubat@gmail.com

#zeytinyaginitani

10 Mayıs 2019 - 06:12

“Zeytin Yağlı Yiyemem Aman,  Basma Da Fistan Giyemem Aman.  Senin Gibi Cahile,  Ben Efendim Diyemem Aman.ile zeytinyağının tüketiminin engellenmesi için herşeyin yapıldığı günleri aştık.
Tağşiş derdi ile baş etmeye çalıştık.
Her yıl olduğu gibi havaların ısınması ile de yollara düşen halkımızın köy yollarından plastik kola şişelerinde sapsarı zeytinyağlarını almaması gerektiğini anlatmaya uğraştık…
Tüm bunlara rağmen kutsal kitaplarda bile adı geçen, mitolojiden günümüze ölümsüzlük suyu olarak bilinen, anavatanı Anadolu olan ve günümüz dünyasının katmadeğeri yüksek ürünlerinden zeytinyağının çok özel yeri var Anadolu için.
Hafta sonu bir etkinliğe davetliydim. Davet benim için çok farklı bir deneyimdi aslında. Kaliteli zeytinyağı ile beraber farklı özelliklerdeki zeytinyağları konusunda da tüketicileri bilinçlendirme hedefi doğrultusunda düzenlenen fabrika gezisinde yerel lezzetler ve gastronomi konusunda uzman, geniş takipçi sayısına sahip İzmir’de yerleşik influancer’larla bir araya geldim.
Ziraat Mühendisi olmam ve zeytin-zeytinyağını iyi bilen biri olarak değil de bir sosyal medya paylaşımcısı olarak bu davete çağırılmam benim için çok farklı idi.
Bizleri çağıran firma kaliteli zeytinyağı konusunda tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla; #zeytinyaginitani adı altında bir sosyal farkındalık kampanyası başlatmıştı ve bunu da bizlere anlatmak istiyordu.
Firma yeni bir sosyal farkındalık projesi olan #zeytinyaginitani kampanyası ile kaliteli zeytinyağı ile beraber farklı özelliklerdeki zeytinyağları konusunda da tüketicileri bilinçlendirmeyi hedeflemekte.
Firmanın sunumundan bir iki kısa not paylaşmak istiyorum;
Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılıyor?
Kaliteli zeytinyağı sadece duyusal özelliklerle anlaşılamaz, bunun için yaklaşık 10 farklı analiz ve yapıldıktan sonra uzman tadımcılar tarafından duyusal özelliklerine de bakılarak zeytinyağının kalite değerleri belirlenir. Diğer taraftan zeytinyağı konusunda tüketicilerin doğru bildiği yanlışlar oldukça fazla. Örneğin; zeytinyağının rengi yeşil ise daha kalitelidir, gerçek zeytinyağı donar ya da zeytinyağı bulanıksa veya tortulu ise bozuk yağdır şeklinde pek çok yanlış bilgi tüketicilerin zihninde yer almaktadır. Halbuki zeytinyağının yeşil veya sarı renkte olması, tortu veya başka bir görsel durum kalite veya bozukluk göstergesi değildir. Tüketiciler arasında çok yaygın olan yanlış bir algı da riviera zeytinyağının bitkisel yağ karışımı olduğudur. Gerçek riviera zeytinyağı rafine edilmiş zeytinyağı ile natürel sızma zeytinyağının harmanlanmasıyla elde edilen bir zeytinyağıdır.
“Kaliteli Zeytinyağına Ulaşmanın Yolu Kaliteli Zeytinden Geçer”  diyor, 1938 yılında Türkiye’nin ilk zeytinyağı markası olarak İzmir’de faaliyetlerine başlayan Kristal Yağları’nın yetkilileri.
Zeytinyağı kültürünün Türkiye’de yeşermesine ve gelişmesine nesiller boyu öncülük ve hizmet etmiş olan firma bir taraftan da Türkiye’nin yerel lezzetlerini korumak ve öne çıkarmak misyonuyla hareket ediyor. Kaliteli zeytinyağına ulaşmanın yolunun kaliteli zeytinden geçtiği inancını benimseyen Kristal Yağları bu kapsamda “Üreticileri Geliştirme ve Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi”ni de hayata geçirmiş.  Kaliteli zeytinyağına ulaşmaya yönelik süreçte en önemli ikili olan üretici ve yağhanelerle birebir iletişime geçerek onları nasıl daha doğru üretim yapabilecekleri konusunda bilinçlendirmeyi, bu yolla zeytinyağının kalitesini artırarak sektöre de kazanç sağlamayı hedefleyen Kristal Yağları, Türk zeytinyağının çıtasını yükseltmeyi amaçlıyor.
Zeytinyağı adı altında gerçek zeytinyağı olmayan ürünlere karşı zeytinyağı severleri bilinçlendirmek amacıyla ‘’Zeytinyağını Tanı” söylemiyle farkındalık yaratmak istiyor Kristal Yağları…
 Sonuç olarak hafta sonu Kristal Yağları’nın üretim ve tadım aşamalarını kapsayan tüm sürecini Kristal Yağlarının uzman ekibi eşliğinde gözlemleme ve deneyimleme şansını buldum.
 Beni etkileyen en önemli konulardan biri Kristal Yağlarının bize işletmedeki tüm aşamaları gizlemeden, kendine güvenle, özgürce göstermesi ve bizlerle rahatça tartışabilmesiydi.
 Kristal Yağları yetkililerinin bir isteği var. Türk zeytinyağının kıymeti bilinsin, tüketiciler zeytinyağının kalitesi ile ilgili bilgilendirilsin, bilinçli tüketicilerin sayısı artsın ve sonuç olarak diyorlar ki: #zeytinyaginitani
 Zeytinyağı ile ilgili benim de bir sözüm var.
Bilge’nin deyişiyle: Kokla, tat, hisset ve özgürce konuş işte bütün mesele bu…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum