Yaz sıcaklarında gıda zehirlenmelerine dikkat
Bilge Keykubat

Bilge Keykubat

bilge.keykubat@gmail.com

Yaz sıcaklarında gıda zehirlenmelerine dikkat

18 Temmuz 2019 - 06:09

Yaz iyice bastırmış durumda. Hava sıcaklıkları 35 derecelerde.  Ülkemiz gibi sıcak yaz ayları yaşayan ülkelerin önemli sorunlarının başında gıda zehirlenmeleri geliyor.
Piknikte mangal yapabiliriz, dışarıda yemek yiyebiliriz veya evimizde farklı menüler hazırlayabiliriz. Hepsinde de karşımıza çıkması olası bir sorun gıda zehirlenmesi. Kırmızı et, beyaz et veya balık, garnitürler, farklı aperatifler, soğuk sıcak mezeler hepsi de uygun olmayan koşullarda soframıza geldiğinde bizim için risk faktörü.
Verilere göre yaz aylarında; kışa oranla daha fazla insan gıda zehirlenmesine maruz kaldığı görülüyor. Sıcak havalarda özellikle dışarıda yemek pişirmek ve dışarıda yemek yemek yiyeceklerin güvenli bir şekilde tüketilmesini zorlaştırır.
Sıcak ve nem bakterilerin hızlı bir şekilde çoğalmasına nedendir.
Özellikle İzmir, piknik ve mangal keyfiyle meşhur illerimizden. Ancak sıcakları ile de etkili illerimizden.
Böyle olunca da gıda zehirlenmelerinden korunmak için sizlerle birkaç ipucu paylaşmak istedim.
Her şeyde olduğu gibi hijyen en önemli şartlardan biri. Eller ve malzemeler mutlaka temiz olmalı. Tabiki kesme tahtalarını da unutmamak gerekli!
Yiyecekler mutlaka gerekli soğukluk derecesinde tutulmalı. Özellikle tavuk eti, balık eti ve kırmızı et mutlaka gerekli soğukta saklanmalı. Bu tür ürünlerin özellikle yaz aylarında 2 saatten fazla oda sıcaklığında kalması ciddi risk oluşumuna neden olabilir.
Etlerin her türlüsünde, dondurulmuş gıdalarda, soğukta saklanması gerekli gıdalarda ve tabiki sütte soğuk zincir çok önemli.
Minik bir püf noktası: Sirke veya limon ile marine edilmiş etlerde üzerlerindeki bakterilerin büyümesinin yavaşladığı farklı kaynaklarda belirtiliyor.
Zararlı bakterileri yok etmek için yiyeceklerin ve özellikle etlerin güvenli bir iç sıcaklıkta pişirmek önemli. Özellikle az pişmiş etler riskler taşıyor.
Pişirilmiş ve yenmemiş kalanlar piştikten en geç 2 saat içinde dolaba konulmalı.
Yeşilliklerin iyi yıkanması yeterli değil. Kesilmiş yapraklar bakteriye karşı daha hassastır. Yeşillikleri mutlaka kullan at kağıt havlularda kurutmakta fayda var.
Dondurulmuş ürünlerin ambalajlarını mutlaka kontrol etmeliyiz.
Konserve kutularında şişkinlik ve cam kavanozlarda şişkin kapak üründe sıkıntı olduğunu belirtebilir.
Soğuk zincirin çok önemli olduğu sütün yaz aylarında korunması daha da önem arzediyor.
Bunlara dikkat edelim ancak varsayalım ki zehirlendik vücudumuz nasıl bir tepki verecek…
Karın ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal, ateş ve tabii ki baş ağrısı. Özellikle yaz aylarında bu etkileri yaşadığınız zaman hemen bir doktora gözükün derim.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum