Gastronominin yeni başkenti İzmir
Bilge Keykubat

Bilge Keykubat

bilge.keykubat@gmail.com

Gastronominin yeni başkenti İzmir

31 Ekim 2018 - 06:46

Canım İzmir’im son günlerde güzel etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Denizi, havası, tarımı, insanı, felsefesi derken şimdi artık gastronomi de de söz sahibi olma yolunda.
Felsefenin, mitolojinin, tarihin, tarımın beşiği kadim İzmir toprakları artık gastronomisi ile de ön plana çıkmaya resmen tırnakları ile kazıyarak uğraşıyor.
Tarihin derinliklerinden itibaren en önemli göç ve ticaret noktalarından biri olan İzmir en köklü kültürlerin de beşiği haline geliverdi. Böyle olunca da mutfağı ve mutfak kültürü de göz alıcı bir hale gelmiş durumda. Ancak İzmir’in gelmiş geçmiş en önemli özelliği bu noktada da öne çıkıyor. Ne mi diyeceksiniz? Önemsememek ve kendine değer katacak bu olayları destekleyememek!
Bu etkinlikleri desteklemek, tanıtmak, duyurmak aslında hepimizin görevi.
21 Ekim 2018 tarihinde “Tarihi Alsancak Garı”nda gerçekleşen ve gerçekten İzmir’in gördüğü özel gastronomi günlerinden biri olan İzmir GastroFest hala konuşulmaya devam ediyor. Konuşmalar, atölyeler, firmaların standları, katılımcıları, yeri ve gelen ziyaretçileri ile gerçekten uzun süre konuşulacak bir festivaldi. Teması da “Göçlerle Şekillenen bir Mutfak” idi.                                                                            Bu aşamada ben yerine de üstüne basa basa değinmek istiyorum. Tarihi Alsancak Tren Garı…
Anadolu topraklarının ilk tren yolu olması, yolu Anadolu’dan geçen tüm medeniyetlerden insanların göçlerinin bitiş noktası olması, dünya tarım ticaretinin en önemli noktalarından birinin olması ve bir toplumun var olma çabasının ve dünya tarihine altın harflerle yazılan en önemli destanların başında gelen Kurtuluş Savaşının bitme noktası olması; İzmir GastroFest in yapılma yeri olan Tarihi Alsancak Tren Garı bu etkinliğin önemini bir kat daha artırıyor.
İkinci bir etkinlik de 6-8 Aralık tarihinde Fuarİzmir’de yapılacak olan 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi. Akademik oturumlar ile atölyelerin, tadım ve test etkinlikleri ile şovların, bir arada olduğu sektördeki herkesi kucaklayan, İzmir ve Türkiye gastronomisi ve turizmi için en önemli yere sahip kongrelerden biri olarak öne çıkmaya çalışıyor.
6-8 Aralık 2018 tarihinde Travel Turkey İzmir fuarı ile eşanlı gerçekleştirilecek 4.Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi; akademik oturumlar, ünlü şeflerin ve sektörden önemli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı panel oturumları, yerli yabancı şeflerin yemek workshopları, alkollü ve alkolsüz profesyonel tadım atölyeleri ve gün boyu stantlarında tadım yapan gıda firmaları ve restoranların katılımından oluşmakta.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ) ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirmek, gelişen turizmin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yeni yaklaşımlar kazanmak amacıyla düzenlenen, kongrenin bu seneki misafir kenti ise Lizbon.
Şimdi bence yapmamız gereken, hem şehrimiz hem de ülkemiz için bu tarz etkinliklere destek vermek.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum