Yapay zeka teknolojilerinin “babası” olarak görülen 2018 Turing ödüllü kognitif psikolog ve bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, geçtiğimiz günlerde ABD’de “60 Minutes” adlı bir programa katıldı ve yapay zekanın gelecekte insanlık için yaratacağı olumlu ve olumsuz etkilerden bahsetti.

Hinton, yapay zekanın en gelişmiş sistemleri anlayabileceğini, akıllı olduğunu ve kendi deneyimlerine dayanarak kararlar verebileceğini söyledi. Yapay zeka sistemlerinin bilinçli olup olmadığı sorulduğunda, Hinton, şu anki öz farkındalık eksikliği nedeniyle muhtemelen olmadıklarını, ancak bu günün "zamanla" geleceğini söyledi ve sonuç olarak insanların gezegendeki en zeki ikinci varlık olacağı görüşüne katıldı.

Yapay zekayı biz mi yarattık? Kendi mi öğrendi?

Yapay zeka sistemlerinin insan zihninden daha iyi öğrenme yeteneğine sahip olabileceği fikrini ortaya atıldığında, sunucu Pelley, yapay zekanın insanlar tarafından tasarlandığı için bunun nasıl mümkün olduğunu merak etti. Hinton bu düşünceyi düzeltti ve "Hayır, değildi. Bizim yaptığımız öğrenme algoritmasını tasarlamaktı. Bu, evrim ilkesini tasarlamak gibi bir şeydir" dedi. "Ama bu öğrenme algoritması daha sonra verilerle etkileşime girdiğinde, iş yapmada iyi olan karmaşık sinir ağları üretir. Ama tam olarak nasıl yaptıklarını gerçekten anlamıyoruz."

Yapay zekanın en etkili faydalarının sağlık alanında tıbbi görüntüleri tarama ve anlama, ilaç tasarlama gibi konular olduğunu belirten Hinton, yapay zeka gelişimine olumlu bakmasının ana nedeninin bu olduğunu belirtti. Ancak, sistemler daha akıllı hale geldiğinde insanlık için potansiyel bir risk olduğunu vurguladı ve “Beş yıl içinde bizden daha iyi mantık yürütebilir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi