Nöroloji Uzmanı Dr. Esra Taşkıran, multipl skleroz (MS) hastalığının özellikle 20-40 yaş arası kadınlarda daha sık görüldüğünü belirtti. MS'in belirtileri arasında 24 saat süren göz bozukluğu, bir kolda veya bacakta güçsüzlük, yürüme dengesizliği ve idrar kaçırma olduğunu vurgulayan Taşkıran, bu semptomları yaşayanların MS hastası olabileceğini ifade etti.

MS, bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu omurilik ve beyinde çok sayıda plağın oluşmasıyla ortaya çıkan kronik inflamatuar bir hastalık. Dr. Taşkıran, dünyada yaklaşık 3 milyon, Türkiye’de ise 82 bin MS hastası bulunduğunu belirterek, her 10 kişiden birinin MS hastası olduğunu söyledi.

MS hastalığının genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyrettiğini, santral sinir sistemini etkileyerek sinir hücrelerinde hasar oluşturduğunu belirten Taşkıran, atakların başlangıçta tamamen düzelme gösterebildiğini, ancak ilerleyen yıllarda kalıcı olabildiğini ifade etti. Atakların saatler içinde ortaya çıkan, 24 saatten uzun süren ve enfeksiyonun eşlik etmediği yeni nörolojik belirtiler olduğunu vurguladı.

MS'in merkezi sinir sistemi hastalığı olduğunu ve birçok alanı etkilediğini belirten Dr. Taşkıran, hastalığın görme bulanıklığı, çift görme, bir kolda veya bacakta güçsüzlük, yürümede dengesizlik, titreme, uyuşma, idrar kaçırma veya yapamama ve cinsel disfonksiyon gibi belirtilerle kendini gösterdiğini açıkladı. Ayırıcı tanı için MRG ve beyin omurilik sıvısı incelemelerinin yararlı olduğunu ekledi.

Hastalığın nedeninin tam olarak bilinmediğini belirten Taşkıran, genetik yatkınlık dışında enfeksiyonlar, D vitamini düşüklüğü, sigara ve erken yaşta menarş gibi çevresel faktörlerin tetikleyici olabileceğini söyledi. Özellikle sigaranın hastalığın ortaya çıkışı ve seyrinde önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

MS'in öldürücü bir hastalık olmadığını hatırlatan Taşkıran, MS'in bulaşıcı olmadığını, aile bireylerine ve iş arkadaşlarına geçmediğini belirtti. Ayrıca MS hastalarının çocuk sahibi olabileceğini, uygun tedavi yönetimi ve ilaç seçimi ile çocuk sahibi olmanın mümkün olduğunu ifade etti.

MS tedavisinde büyük mesafeler kat edildiğini belirten Taşkıran, dünyadaki tüm tedavi yöntemlerinin Türkiye’de de uygulandığını söyledi. Enjeksiyon tedavileri, oral tabletler ve serum şeklinde uygulanan infüzyon tedavilerle hastalık aktivitesinin çok iyi bir şekilde azaltıldığını vurguladı. Engellilik oranı yüksek olan hastalarda aktif ve sürekli fizik tedavinin önemli olduğunu ifade etti.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN