İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından yapılan açıklamada, İzmir Balıkçılık Çalışma Grubu'nun 34. toplantısının İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan başkanlığında gerçekleştirildiği bildirildi. Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi'nde balık yenip yenmeyeceğine yönelik kritik açıklamalara bulundu. Peki, İzmir Körfezi'nden çıkan balık yenir mi? Detaylar haberimizde yer alıyor.
İzmir Körfezi'nden çıkan balık yenir mi?
İzmir Körfezi'nde yakalanan balıkların yenilebilir olup olmadığı konusunda Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer açıklamalarda bulundu. İzmir’deki kirlilik ve balık ölümleri üzerine yapılan bir toplantıda konuşan Dinçer, kirliliğin ve balık ölümlerinin artmasında nüfus ve altyapı yetersizliğinin önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, körfezden alınan balık numunelerinde hastalıklara neden olabilecek herhangi bir bakteri veya parazit tespit edilmediğini vurguladı.
Toplantıda konuşan Prof. Dr. Tolga Dinçer, İzmir Körfezi'ndeki balık ölümleri ve kirlilik konusunu ele alarak, özellikle iç körfezde su sirkülasyonunun kısıtlı olması nedeniyle su sıcaklıklarının yaz aylarında dış körfezle karşılaştırıldığında daha fazla arttığını, bunun da iç körfez ekosisteminin hassasiyetini artırdığını ifade etti.
Dinçer, altyapının yetersizliğinin sorunu daha da derinleştirdiğini vurgulayarak, "2000 yılında Büyük Kanal Projesi'nin hayata geçmesiyle körfez ekosistemi önemli bir iyileşme sürecine girdi. Ancak zamanla artan nüfus, mevcut altyapının yetersiz kalmasına neden oldu. 10 yılı aşkın bir süredir Çiğli Arıtma Tesisi’nden yeterli düzeyde arıtılmadan deşarj edilen suyun durumunu, uydu görüntüleri ve araştırma sonuçlarıyla gözlemliyoruz." şeklinde konuştu.
Dinçer, körfezdeki aşırı alg üremesinin, besleyici elementlerin yüksek miktarda bulunmasından kaynaklandığını belirterek, "Körfezden alınan balıkların mikrobiyolojik analizleri sonucunda, hastalığa yol açabilecek herhangi bir bakteri veya parazite rastlanmamıştır." dedi.
İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, körfezin 1979'dan bu yana balık avcılığına kapalı olduğunu aktararak, toplu balık ölümlerinin balıkçılık sektöründe olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Çakan, "İzmir'deki balıkçılık faaliyetleri çoğunlukla açık deniz avcılığına dayanmakta ve bu durum tüketici sağlığı açısından bir risk oluşturmuyor. Burada önemli olan, avlanan balıkların menşei. Yasal düzenlemelere göre, kaynağı belirsiz balıkların satışı kesinlikle yasaktır." ifadelerini kullandı.