Dahiliye Uzmanı Dr. Mehmet Acımış, aşırı ve gereksiz su tüketiminin zehirlenme veya ölümle sonuçlanabileceğini belirtti. Acımış, “Bol su içmek herkes için uygun değil. İhtiyaç duyulduğunda su içilmeli ve doktor önerisi dışında günde 3 litreden fazla sıvı tüketilmemeli” dedi.

Dr. Acımış, su zehirlenmesinin tanısının, hastanın kısa sürede en az 2 litre su içmiş olması, serum sodyum düzeyinin 135 meq/litrenin altında olması ve kas krampları, ağrı, güçsüzlük, bitkinlik, bulantı, kusma ve baş ağrısı belirtilerinin görülmesiyle konulabileceğini ifade etti. Acımış, su ihtiyacının yaş, kilo, cinsiyet, fiziksel aktivite ve hava durumuna göre değiştiğini, ortalama olarak yetişkin bir insanın günde 2-3 litre su içmesinin yeterli olduğunu vurguladı. Tüketilen su miktarının yanı sıra zaman aralığının da önemli olduğuna dikkat çekerek, böbreklerin saatte yaklaşık 0.8-1 litre suyu işlemden geçirdiğini, bu miktarın üstüne çıkmanın rahatsızlık verebileceğini belirtti.

Güzellk Su Içmek

Kandaki sodyum seviyesi düştüğünde, vücut sıvılarının hücrelerin dışından içeri doğru hareket ettiğini ve bunun hücrelerde şişmeye yol açtığını açıklayan Acımış, özellikle beyin hücrelerinde meydana gelen şişmenin kafatasına baskı yaparak baş ağrısı, sersemlik, solunum sıkıntısı, bilinç bulanıklığı, huzursuzluk ve sinirlilik gibi belirtilere yol açabileceğini, bu durumun nöbetler, koma ve ölümle sonuçlanabileceğini söyledi.

Aşırı su içme isteğinin nedenlerini ishal, kusma, tuzlu veya baharatlı yiyecekler tüketmek, yanık, kan kaybı, yoğun terlemeye yol açan egzersizler, maraton koşuları, yüksek şeker, alkol tüketimi, su diyeti ve takıntılı su içme davranışları olarak sıralayan Dr. Acımış, aşırı su tüketiminin zehirlenmeye yol açabileceği konusunda uyardı. Acımış, susuzluk hissinin takip edilmesi ve susandığında su içilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle kısa sürede 2 litre su içmek, günlük 6-7 litre ve üzeri su tüketmek gibi durumların risk oluşturduğunu, idrar söktürücü bazı antidepresan ilaç kullananların da bu riski taşıdığını ifade etti. Ciroz, böbrek, kalp ve tansiyon hastalarının fazla su tüketmesi durumunda su zehirlenmesi yaşayabileceğini belirterek, yaz aylarında su tüketim alışkanlıklarının değiştiğini ve herkesin bol su içmesinin uygun olmadığını vurguladı.

Muhabir: ÖZGE UĞULU