Yazın hızlı bir şekilde kendisini göstermesiyle mevsimsel hastalıkların etkisi de arttı. Uzmanlar son dönemde alerji şikayetiyle hastanelere başvuran vatandaşların sayısının artış gösterdiğini kaydederken, bulaşıcılığı oldukça yüksek olan uyuz vakaları konusunda vatandaşları uyardı. Özellikle toplu yaşam alanlarında uyuz vakalarının hızla yayıldığını vurgulayan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Uzman Dr. Yüce Ayhan, kişisel eşyaların temizliğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

yuce-ayhan-yenibakis

“Kalabalık alanda yayılır”

Uyuz hastalığının, uyuz böceği denilen ‘sarcoptes scabiei’ isimli mikroskobik akarın deriyi istila ederek, bölgede şiddetli kaşıntıya neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Ayhan, hastalığın özellikle okul, hastane gibi kalabalık ortamlarda hızla bulaşmasının yanı sıra, aile içerisinde kullanılan havlu, nevresim, kıyafet gibi ortak kullanılan materyallerden de bulaşabildiğinin altını çizdi. Hastalığın bulaşma hızının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Ayhan, “Toplu yaşam alanlarında, ortak kullanılan materyallerin temizliğine dikkat edilmeli” dedi.

“Yaygın belirti kaşıntı”

Uyuz hastalığının şiddetli kaşıntı, sivilce benzeri kızarıklık, döküntü ve içi sıvı dolu lezyonlar gibi belirtileri olduğunu kaydeden Ayhan, uyuzun tipik belirtisi olan kaşıntının özellikle geceleri ve sıcak banyo sonrasında daha da artabileceğini söyledi. Şiddetli kaşıntının ilerleyen safhalarda enfeksiyona dönüşebileceğini vurgulayan Ayhan, vatandaşların doktor kontrolü dışında ilaç kullanmaması gerektiğinin de altını çizdi. Uyuz hastalığının alerji ile karıştırılabildiğini vurgulayan Ayhan, “Şiddetli kaşınma ve oluşan sivilce benzeri yaraların görülmesi halinde uyuz hastalığı düşünülmeli ve mutlaka uzman bir doktorun muayenesi sonrası verilen ilaçların kullanılması gerekir” diye konuştu. 

“Eşyalar dezenfekte edilmeli”

Uyuz hastalığının doğrudan cilt temasıyla yayılabildiği gibi, havlu, çarşaf, kıyafet gibi kişisel eşyaların kullanılması ile de bulaşabildiğini vurgulayan Ayhan, “Uyuz hastalığına sahip kişilerin kullandıkları havlu, çarşaf, kıyafet gibi kişisel eşyaların sadece yıkanması yeterli değil. Bu ürünler mutlaka ya tek kullanımlık ya da 60 derece gibi en yüksek sıcaklıklarda yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Aksi halde hızlı bir şekilde ailedeki diğer üyelere de bulaşabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Nazlı Şentürk