Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarında önemli bir başarı öyküsü yazılıyor. Güneş enerjisi alanında kaydedilen ilerleme, rüzgâr enerjisini geride bırakarak Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücünü ilk kez 12 bin Megavat (MW) seviyesine yükseltti. Ülkenin "2053 Net Sıfır" vizyonu için kritik bir rol oynayacak olan güneş enerjisi santrallerinin ekipmanlarının yerli üretimi de büyük önem taşıyor.

Bu kapsamda, Aliağa'da bulunan ve yıllık 100 bin ton sıcak daldırma galvaniz kapasitesine sahip olan İzmir'in en büyük üretim gücüne sahip Azra Galvaniz, güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimini stratejik bir yatırım alanı olarak belirledi. Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci, Türkiye'nin güneş enerjisi alanında büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, Ulusal Enerji Eylem Planı'nda 2035 yılı için güneş enerjisinde 52 bin 900 MW kurulu güce ulaşılacağını hatırlattı.

200 bin MW'ın üzerinde

Özekinci, Türkiye'nin güneş enerjisinden elde edebileceği teorik kurulu gücün 200 bin MW'ın üzerinde olduğunu vurgulayarak, bu kaynağın ülkenin toplam kurulu gücünün yaklaşık iki katı düzeyinde olduğunu ifade etti. Özekinci, yerli ekipman üretiminin bu süreçte büyük önem taşıdığını vurgulayarak, ülkedeki tüm üretim yapan firmaları "yerli" olarak nitelendirdi.

Azra Galvaniz, güneş enerjisi sektörünün buluşma noktalarından biri olan SolarEX İstanbul Fuarı'nda potansiyel müşterilerle buluşacaklarını da belirtti. Azra Galvaniz, yenilenebilir enerji ekipmanlarının yerli üretimini sağlamak amacıyla Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verirken, Güneş ve Rüzgar Enerjisi santrallerine yönelik ekipmanları ürün gamına dahil ettiğini de açıkladı.

Muhabir: İPEK KIRCA