Son dönemde Türkiye'de kuduz vakalarının artıp artmadığına dair spekülasyonlar hız kazandı. Vatandaşlar, kuduzun yayılma hızı ve aşısının temin edilip edilemediği konusunda endişelerini dile getiriyor. Peki, gerçekten Türkiye'de kuduz vakalarında bir artış var mı? Ayrıca, aşı temini ve salgınla mücadele konusunda neler yapılıyor? İşte, detaylar...

Türkiye'de kuduz vakaları arttı mı?

Türkiye'de geçen yıl "kuduz riskli temas" sebebiyle 250 bin kişi tedavi oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59 binden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık özellikle Asya ve Afrika kıtalarında yaygın olarak görülüyor.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de yılda yaklaşık 250 bin kuduz şüpheli temas bildirimi yapılıyor ve bunların çoğunluğu da hastalıktan korunmak için aşı programına alınıyor. Bakanlık, insan vakalarının çoğuna kuduz köpeklerin sebep olduğu ısırıkların neden olduğunu belirtiyor.

2014 yılında 4 kişinin kuduz olduğu tespit edilirken, Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Emine Parlak, Türkiye'de her yıl ortalama 1-2 vaka görüldüğünü belirtiyor.

Kuduz hastalığı, semptomlar başlamadan önce uygulanan aşı ve diğer tedavilerle önlenebilir. Ancak belirtiler ortaya çıktıktan sonra tedavinin etkili olmadığı biliniyor. Hastalık, enfeksiyon hastalıkları içinde en yüksek ölüm oranına sahip.

Dr. Parlak, Türkiye'deki kuduz vakalarının %90'ının evcil hayvanlardan bulaştığını belirtiyor. En sık köpeklerden bulaş olduğunu ifade eden Parlak, hayvanlardaki belirtiler arasında sinirlilik, korkaklık, saldırganlık ve ısırma isteği olduğunu söylüyor.

Uzmanlar, kuduz hastalığı ve kuduz riskli temas olgularıyla mücadelede kayıtların düzenli tutulması, yaban hayvanlarının aşılanması ve halkın erken başvuru konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kuduzun aşısı yok mu?

Sağlık Bakanlığı, kuduz aşısının gereksiz yere kullanılmasına ilişkin sağlık kuruluşlarına gönderdiği bir yazı ile uyarıda bulundu. Bu uyarının ardından, acil servislerde kuduz aşısı uygulaması, enfeksiyon hastalıkları uzmanının onayına bağlandı.

Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, yurtdışından temin edilen kuduz aşısında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Yılmaz, Türkiye'nin yanı sıra diğer ülkelerin acil servislerinde de kuduz aşısının bulunamadığını belirtti. "Müdürlüklerimizin envanterlerinde kalan son aşılar dağıtıldı. Şu anda kullanılan aşılar bu dağıtımlardan geliyor. Ancak özellikle İzmir ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerde sıkıntılar olduğunu biliyorum" şeklinde konuştu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği de kuduz aşısının enfeksiyon hastalıkları uzmanının onayına bağlanmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Bu uygulama, iş yükü göz önüne alındığında önemli gecikmelere yol açabilir. Özellikle mesai saatleri dışında gecikmeler daha da kritik bir sorun haline gelebilir" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ