Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yaz tatili sürecinde ortaokul öğrencileri için "zanaat atölyeleri" adı altında yeni bir program başlatıyor. Bu uygulama ile meslek liselerinin kapıları, ilk kez ortaokul düzeyindeki öğrencilere de açılmış olacak. MEB yetkililerinden alınan bilgilere göre, Bakanlık, "Beceri Geliştirme Programı" adıyla mesleki eğitimi destekleyici bir inisiyatifi hayata geçirecek.

Ücretsiz katılım imkanı!

Ankara'dan alınan bilgilere göre, MEB, "Beceri Geliştirme Programı" adı altında yeni bir uygulamaya geçiyor. Ortaokul 7. sınıftan itibaren öğrenciler, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum, Konya, Mersin, Rize, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa'da bulunan 196 okulda ücretsiz olarak meslek liselerinin atölyelerine katılabilecekler. Bu pilot uygulama, daha sonra ülke geneline yaygınlaştırılmak üzere planlanıyor.

Kariyer seçenekleri sunulacak

Bu "zanaat atölyeleri" ile ortaokul öğrencilerinin temel becerileri erken yaşta geliştirilecek. Ayrıca, öğrencilere erken dönemde mesleki beceriler kazandırılması, akademik ve mesleki başarılarının artırılması, çeşitli kariyer seçeneklerine sahip olmaları, iş hayatına uyum sağlamaları ve yaşam boyu öğrenme felsefesinin benimsenmesi amaçlanıyor.

Programa, resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında en az 7. sınıf düzeyinde eğitim gören öğrenciler gönüllü olarak katılabilecekler. Zamanla, lise öğrencilerinin de programa başvurabileceği planlanıyor.

İlgi alanlarına göre seçim yapacaklar!

"Beceri Geliştirme Programı" için, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan ders programlarından yararlanılarak "55 kurs programı" hazırlandı. Öğrenciler, bu programlar arasından ilgi alanlarına göre seçim yapabilecekler. Programın başlangıcında, tüm öğrenciler 8 saatlik iş sağlığı ve güvenliği eğitiminden geçecekler.

Öğrenciler, "zanaat atölyeleri"nde yiyecek-içecek hizmetleri, bilişim, el sanatları, elektrik-elektronik, metal, gıda teknolojileri, mobilya ve iç mekan tasarımı, grafik ve fotoğraf, tarım ve radyo-televizyon gibi alanlardan birini seçebilecekler. Bu alanlar arasında ileri teknoloji kavramları, elektronik tablolama, bitki bakımı, pekmez üretimi, bilgisayarda fotoğraf düzenleme gibi 55 seçenek bulunuyor.

Uygulama kılavuzu hazırlandı

Beceri Geliştirme Programı'nın uygulanması için Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi'nde değişiklik yapıldı ve uygulama kılavuzu hazırlandı. Öğrencilerin sınıf seviyelerine uygun öğrenim görmeleri sağlanacak ve kurslar günlük en fazla 6 ders saati olarak uygulanacak. Öğrencilerin başarısı, modüler kurs programının özelliğine uygun şekilde değerlendirilecek ve başarı belgeleri verilecek.

Beceri Geliştirme Programı, bu yaz tatilinde başlayacak ve uygulama sürecinde yeni kurslar sisteme eklenmeye devam edecek.

Kaynak: AA